Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. COVID-19 погуби и най-успешния български тенор Камен Чанев

Общество

COVID-19 погуби и най-успешния български тенор Камен Чанев

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал. То беше заразен с COVID-19 и се лекуваше в интензивната клиника в университетската болница в Стара Загора.

От няколко дни се знаеше, че тенорът е в изключително тежко състояние, но близките му се надяваха, че има шанс да бъде спасен с преливане на кръвна плазма.

56-годишният Чанев бе солист на Националната опера и балет – София и на Пражката опера в Чехия. Той от години е най-успешният български тенор с международна кариера, пял на големите оперни сцени в Европа, Азия и САЩ.

Едни от последните престижни ангажименти на Камен Чанев са свързани със сцените на Виенската Щатсопера (в ролите на Де Грийо от „Манон Леско” и на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай”) и на Арена Ди Верона (Калаф от „Турандот”). Репертоарът на певеца е разнообразен и включва над 30 главни роли („Аида”, „Дон Карлос”, „Травиата”, „Риголето”, „Селска чест”, „Палячи”, „Трубадур”, „Мадам Бътерфлай”, „Тоска”, „Риголето”, „Кармен” и др.), както и теноровите партии от кантатно-ораториалните произведения „Девета симфония” на Бетовен, „Реквием” на Моцарт, Верди и Дворжак, „Стабат матер” на Росини, „Симфония №8” на Малер и др.

Поклон пред светлата му памет!  


Коментари (1)

Анастас #

Просто Велик и Великодушен.
И в никакъв случай надменен и надут.

Господ да даде мир на Душата Му !

(тъжно)
26.11.2020 18:13 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още