Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. До 17 септември се приемат заявленията за гласуване по настоящ адрес

Общество

До 17 септември се приемат заявленията за гласуване по настоящ адрес

До 17 септември се приемат заявленията за гласуване по настоящ адрес - Tribune.bg
Снимка:

От Централната избирателна комисия напомнят, че гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта.

Ако избирател има регистриран настоящ адрес в друго населено място и желае на втори октомври да гласува на него, трябва да подаде заявление в срок до 17-ти септември включително.

Когато постоянният и регистрираният в общината настоящ адрес на избирателя са в различни населени места, той може да подаде заявление, по утвърден от ЦИК образец, да гласува по настоящия адрес, като адресира документа до кмета на общината.

Заявлението може да се подаде и по електронен път през интернет страницата на ГРАО, като избирателят впише данните си и посочи телефонен номер.

Електронен подпис не се изисква. От ЦИК напомнят също, че избирател, който е гласувал по настоящия си адрес на изборите през миналата година и желае това да се случи и сега на 2 октомври, трябва да подадено ново заявление за гласуване по настоящия си адрес.

Студентите, които учат в друго населено място от постоянния си адрес, могат да гласуват в града, където е учебното заведение и в избрана от тях секция.

Но, тъй като, вероятно, няма да имат заверена студентска книжка към датата, е необходимо да имат поне удостоверение от висшето училище.

До този момент за участие в изборите за народни представители са подали документи за регистрация 14 партии и 1 коалиция.

Днес се очаква още документи да внесат от БСП за България, „Демократична България“, „Възраждане“, ВМРО и „Ние идваме“.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17,00 часа на 17 август, напомнят от комисията, цитирани от БНР.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети