Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия

Общество

ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия

ЕМКО: Никога не сме изнасяли боеприпаси за Украйна с произход Чехия - Tribune.bg
Снимка:

Компанията заявява своята готовност да сътрудничи с разследващите органи

ЕМКО никога не е изнасяло за Украйна боеприпаси с произход от Чехия и това е документално доказано, се казва в съобщение на компанията, изпратено до медиите.

„Твърденията, че унищожените от терористичния акт в Чехия през 2014 г. боеприпаси са били предназначени за реекспорт от ЕМКО за Украйна не отговарят на истината“, изтъкват от компанията на Емилиян Гебрев. Предприемачът бе споменат от разследващите органи в Чехия, които се опитват да установят извършителите на взрива в склад с боеприпаси от 16 октомври 2014г. Разследването на случая стана повод за дипломатическия скандал от последните дни между Чехия и Русия.

„Украйна е суверенна държава с всички легитимни права да организира своята отбрана и върху доставките на военни материали за нея няма никакви ограничения. За Украйна доставят правителства и частни компании от цял свят в т.ч. от Централна и Източна Европа. На този фон, доставките от България са били пренебрежимо малки, ако въобще ги има“, уточняват от ЕМКО. От компанията са категорични, че в периода месеци преди, по време на и поне година след взривовете в Чехия, ЕМКО не е извършвало, и не е планирало извършването на транспорт на имущество от въпросните складове, нито към България, нито към която и да било друга страна.

„Припомняме, че транспортирането на военно имущество, особено на взривни материали е сложен процес, изискващ продължителна подготовка и значителен документален обмен с органите на изпращащата и получаващата страна, като и на транзитните страни, през които би трябвало да преминат материалите. Документите в архива на ЕМКО изцяло опровергават версиите даже за намерения за такъв транспорт между м. април 2014 г. и м. декември 2015 г.“, посочват от българската компания. От фирмата уверяват, че до днес никакъв разследващ орган не се е обръщал към ЕМКО за информация по въпроса.

„ЕМКО отново заявява своята готовност да сътрудничи с разследващите органи на Чехия и на други съюзни държави за установяване на истината по случая. ЕМКО, разбира се, е готов да сътрудничи и с българските разследващи органи, ако те проявят интерес“, подчертават от българската компания.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати