Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Климатолог: При гръмотевици изключвайте антени и телевизори, не ползвайте телефоните!

Общество

Климатолог: При гръмотевици изключвайте антени и телевизори, не ползвайте телефоните!

Снимка:

Не се крийте под самотни дървета, в самотни постройки или в края на гората, съветва проф. Георги Рачев

Интервю на Андреа Драганова

Тези дни сме свидетели на поредица от гръмотевични бури, какво трябва да знаем и да направим, ако се окажем на открито, пък и на закрито, какви мерки да предприемем, за да се предпазим от мълнии?

Времето е предвидимо и моите колеги от всички метео сайтове предупредиха за тези бури. Дори в дългосрочните прогнози се посочваше за мощни бури на Балканския полуостров и до този момент тази прогноза се сбъдва в пълна сила. Ако ми бяхте задали този въпрос преди няколко дни, щях да ви кажа, че едно от най-безопасните места е градът.

За съжаление, случи се нещо много малко вероятно, млад мъж беше убит от една мълния в София – там, където блоковете са много рехави и мълнията може свободно да стигне до земята. Дори няколко дечица бяха изложени на опасност, тъй като говореха за своите джиесеми, които са се наелектрезирали. Продължавам да твърдя, а и световната статистика го доказва, че градът е доста безопасно място, най-безопасното, поради простата причина, че има много сгради, в които има мълниезащита.

Има много метални предмети - стълбове, трамвайни, тролейбусни жици, доста метал, който може да осъществи връзката между земята и облака, и там да прескочи точно електрическата искра, която ние наричаме светкавица. В града също е хубаво да се скриете веднага, защото хората трябва да знаят две важни неща. Първо, ако мълнията и нейният видим елемент – светкавицата, е насочена от облака към земята – това е най-опасното.

Ако светкавиците са горе в облака и прескачат между отделни части, и ги виждаме високо над нас, безопасността е много голяма. Но щом видите, че светкавицата е насочена от облака към земята, това е сигурен признак, че имаме друга ситуация и тя е вече десетки хиляди пъти по-опасна от предишната. Това означава да се приберете някъде на сухо, да влезете в магазин или във входа на блок, да се отдръпнете от прозорците.

Добре е това нещо да се направи, защото не знаете къде точно ще падне мълнията. Чисто практичен съвет е да изключите временно антената и телевизора, защото много често мълниите поразяват електрическата инсталация и този свръхчестотен импулс, който тръгне по кабелите, понякога просто може да доведе до гръмване на телевизора.

Първото нещо, което трябва да направи човек, когато е извън града, където и да е, е да помисли за едно вече неразривно свързано устройство с него – клетъчния телефон. Трябва веднага да го изключите. Видите ли светкавица, задължително си изключете телефона! Защото този малък електронен импулс, когато ви се звъни, получавате съобщения, понякога може да бъде достатъчен за това мълнията да се отклони и да порази точно вас. След пет, десет минути, както обикновено става при летния тип бури светкавиците ще са вече далече от вас и тогава е доста по-безопасно. За десет, петнадесет минути нищо няма да се случи толкова спешно на света!

Сега е лято. Обикновено точно по това време са мълниите и се ходи на море, ходи се за риба. Ако сте в морето, ако сте в язовира и ловите риба, веднага излезте. Аз лично много обичам да се къпя докато вали дъжд. Но главата ви над морето е идеалната цел за мълнията. Намерете сухо място и се скрийте там. Не се крийте под самотни дървета, не се крийте под самотни постройки, не се крийте в края на гората, там където са първите единични дървета.

Като влезете навътре в гората, опасността пада буквално десетки хиляди пъти, но ако седите в края ѝ, първото дърво, което е до вас, може да се окаже свързващият механизъм за мълнията. Ако сте на открито място, след като изключите телефона си, погледнете да не сте близо до метални предмети и ако носите такива в себе си, не е лошо да ги оставите на 20-30 метра разстояние от вас.

След като премине същинската буря, спокойно може да си ги вземете. Намерете суха трева и клетнете ниско долу, за да не сте като самотно дърво в полето. Колкото по-ниско долу издържите тези 10-15 минути, толкова по-добре. Имам колега, който казва, че да ви удари мълния е с около 10 пъти по-голяма вероятност, отколкото да спечелите шестица от тотото!

Ако пък сте във високата планина, където няма гора, опитайте се да се скриете под някоя скала. Стойте далече от железни парапети. Когато видите, че бурята е отминала, приберете се по най-бързия начин в хижата и на сухо място. Много важно нещо, което трябва да се знае е, че в колата сте абсолютно защитен. Ако ви хване буря и сте в автомобила си, стойте там. Докато сте в колата, шансът да пострадате е практически нулев. Има много случаи, при които мълнии поразяват колата, но хората остават живи. Това е така нар. клетка на Фарадей – токът тече по каросерията, изпепелява гумите на колата, но хората вътре остават абсолютно живи и здрави.

Работят ли гръмоотводите на сградите, оказва се, че има и такива сгради, чиято гръмоотводна система не функционира или изобщо я няма. Доколко сме защитени тогава?

В България вече от доста години не може да бъде пусната една сграда, не може да получи акт 16, ако няма мълниезащита, но след това няма никакъв контрол. Постконтролът през следващите години е нулев. Няма институция, която да се занимава. А знаете – поправки на покрива, някой решил да си сложи антена, друг нещо друго и много често тази мълниезащита или отпада, или някой я прекъсва по пътя ѝ към земята.

Така тези нови сгради, които отговарят на всички изисквания на мълниезащита, впоследствие, след 10 години, може да се окаже, че едва половината от тях продължават да имат действаща мълниезащита. Трябва да се помисли в посока да бъде въведен един пост контрол. На пет, шест години да бъдат обикаляни тези обекти, за да се види дали мълниезащитата е наред.

Въобразяваме ли си или напоследък все по-често има екстремни явления, свързано ли е това с промяната на климата?

България не от вчера, тя от векове е държава, в която май, юни, та дори и първата половина на юли месец е максимумът на гръмотевичните бури. Такъв ни е климатът и той си е от векове такъв. Няма утре да свършат. Могат да бъдат по-малко, могат да бъдат повече, но винаги ще бъдат налице. А ние хората заехме практически цялата суша. Не остана местенце, където да не живеем, където да не работим, където да не почиваме. Навсякъде трабва да се пазим, защото това са излишно загубени човешки животи.

От моя 35-годишен професионален опит мога да кажа, че България винаги е страдала от гръмотевични бури, винаги е страдала от градушки, защото точно тези купестодъждовни облаци носят града и мълниите. Не забравяйте чудесната поема на Яворов – „Градушка“. Тя е писана преди повече от 100 години. И тогава го е имало това нещо, и тогава е имало изпепеляващ град.

Въпросът е, че вече сме осведомени. Една градушка да има паднала, веднага ще разберем за нея. И когато всички средства за масова информация се фокусират върху нея, хората остават с убеждение, че едва ли не половин България е пострадала от градушки. Просто станахме по-чувствителни към всяко едно изменение на природата. Това създава усещането като че изведнъж са ни връхлетели неща, които ги е нямало преди, а пък имало ги е! Дори по отношение на гръмотевичната дейност и падналите градушки ние се намираме в едно средно положение тази година. Нищо изключително и феноменално, случило се за първи път, няма!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив