Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Красимир Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците

Общество

Красимир Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците

Снимка:

В учебниците по история за 10 клас с различни техники е направен опит да се даде благовидност и нормалност на един режим

Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред БНР. Коментарът му е по повод скандала с учебниците по история за 10 клас, където комунизмът е представен манипулативно и не се набляга на неговата тъмна страна.

„С различни техники е направен опит да се даде благовидност, нормалност на един режим, който ние сме характеризирали като тоталитарен. Определено е търсен ефект, защото това не може да се направи случайно“, заяви министърът.

„Една от задачите на историята е да формираме отношение на децата към света, в който живеем. Въпреки че като министър утвърждавам учебниците, аз не съм специалист, дори да прочета всички учебници, може би нямам това око да видя всички разлики. В случая, след като ги прочетох, видях, че тези учебници са много различни един от друг. Формално трябва да отговарят на една и съща програма. Аз бях провокиран да ги прочета след сигналите, които получихме, първо от учители, след това от хора, които се изказаха в публичното пространство“, обясни още Вълчев.

Образователният министър подчерта, че целта на учебниците е да дават знания, но и на база на тях да се формира мнение.

„Ние трябва да възпитаме днешните деца в отношение към диктатурата, например. Диктатурите от 20-и век може би няма да се случат в същата форма, но не е невероятно заради изкуствения интелект и информационните технологии през 21-ви век да се появят дигитални диктатури. Не може да възпитаваме децата в равнодушие“, заяви Вълчев.

Той обясни и че в оценъчните листи за учебниците са отбелязани предимно техническите грешки, а това говори за проблем с процедурата.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още