Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Мария Габриел: Ще намерим ваксина срещу коронавируса до края на годината

Общество

Мария Габриел: Ще намерим ваксина срещу коронавируса до края на годината

Снимка:

„В края на януари аз и моят екип осъзнахме, че кризата покрай коронавируса ще бъде наистина безпрецедентна. Нашият отговор в момента минава през науката, затова трябваше да реагираме много бързо. Мобилизирах 151 научноизследователски екипа в Европа, които да работят по три направления – ваксина, диагностични тестове и лекарства“. Това заяви пред Нова ТВ българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

„Фактът, че клиничните тестове за ваксина срещу коронавирус ще започнат през юни, само по себе си е изключително постижение. Досега най-бързо в историята ни една ваксина е създавана за 5 години. Ако успеем за 18 месеца да създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпа до нея, това ще е голямото предизвикателство. Ние ще намерим ваксина до края на годината”, обеща тя.

След откриването на ваксина Габриел обясни, че има много регулаторни въпроси.

„Тя трябва да бъде безопасна и ефикасна. Това означава много строго спазване на етични принципи, работа с национални регулатори и с Европейската агенция по лекарствата”, каза тя.

Българският еврокомисар посочи, че тя и екипът ѝ са мобилизирали 380 млн. евро - средства, които да бъдат изразходвани за научни дейности, свързани с ваксината.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още