Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Митрофанова: Имаме най-ниските дипломатически нива за цялата ни обща история

Общество

Митрофанова: Имаме най-ниските дипломатически нива за цялата ни обща история

Митрофанова: Имаме най-ниските дипломатически нива за цялата ни обща история - Tribune.bg
Снимка:

„Днес се навършват 143 години от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България. Доближихме този етап, имайки едно от най-ниските нива на взаимодействието за цялата ни дълга обща история“, написаха от посолството на Русия у нас във Фейсбук страницата си.

От офиса на Елеонора Митрофанова подчертават, че това не е ставало дори през годините на Втората Световна война и двата дипломатически представителства – както руското в София, така и българското в Москва – са функционирали нормално.

От посолството уточняват, че днес контактът с официалните власти по инициатива на българската страна практически не се поддържа, на дейността на Посолството се поставят какви ли не спънки. Според тях се провежда целенасочена работа по минимизиране на руското присъствие в България, скъсване на нашите духовни и културни връзки, пренаписване на съвместното ни минало.

„В същото време констатираме, че народите на Русия и България продължават да си възприемат с топлина и симпатия. Благодарни сме на хиляди български граждани, които се грижат за монументите на руските воини, сражавали се за свободата на България. Признателни сме на приятелите, които продължават да ни помагат и подкрепват дори в днешната сложна ситуация. С уважение се отнасяме към представителите на обществеността и медиите, които отстояват правото за плурализма на мненията в условията на доминиращата медийна русофобия“, допълват още от руското посолство.

По думите им „макар отношенията да са мъгливи“, цялата ни съвместна история доказва, че трудностите са разрешими. „За 143 години сме преодолели немалко сложности, но всеки път волята на народите ни е допринасяла за нормализиране на отношенията. Убедени сме: официалните контакти лесно може да бъдат скъсани, но връзките между хората са нерушими“, казват още от офиса на Митрофанова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети