Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Не бързат: Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Общество

Не бързат: Черната кутия на разбилия се МиГ-29 все още не е изпратена в Русия

Снимка:

Все още „черната кутия“ на разбилия се МиГ-29 не е изпратена в Русия, а какви ще са резултатите ще се види в близко бъдеще,  каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, пише БНР.

Той нарече поставените от Министерството на отбраната срокове за изпращане „прогнозни“, защото не са били взети под внимание затрудненията по изпращането на кутията в Русия.

В началото на месеца от МО казаха, че руската страна има определени изисквания, преди да замине групата и кутията.

В интервю за столичен вестник вдовицата на загиналия пилот -  подполковник Валентин Терзиев казва, че изпращането се бави, защото „целият случай е политически обвързан“. И все още няма виновни. Днес генерал-лейтенант Цанко Стойков уточни, че: „За наказания текат и други проверки, освен тази, която беше с Инспекцията за безопасност на полетите към Военна полиция. Предполагам, че след като завършат тези проверки, ще има и предприети мерки".

По повод факта, че черната кутия на падналия Миг-29 все още не е в Русия, министърът на отбраната в служебното правителство Георги Панайотов обясни, че това се случва, защото в Русия се извършва национална процедура.

„Това е информация, която те подадоха, че до 3-4 седмици, ще се приключат вътрешните процедури. Плюс това тези 3-4 седмици все още не са изтекли на практика. По мои сметки изтичат някъде след около 10-тина дни. Това е решение на руската страна и ние просто го чакаме. Нямаме какво друго да направим. Подали сме всички необходими документи. Те са ги приели, разглеждат ги в момента и предприемат техните си национални мерки", посочи министърът на отбраната.

Относно разследването за падналия изтребител той обърна внимание, че това е тема, по която е държал медиите и българската общественост 100 % информирани.

„Дали хората, които са направлявали подполковника са знаели неговата височина или не, затова все още се води следствие от Прокуратурата“, коментира Панайотов. Той обяви, обаче, че вече е подписал документи през септември на Шабла отново да има учение. На въпрос на tribune.bg дали пилотите имат достатъчно летателни часове, министър Панайотов отговори, че в учението могат и да не участват самолети.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още