Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Окончателно – разсрочиха 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство

Общество

Окончателно – разсрочиха 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство

Окончателно – разсрочиха 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за вероизповеданията. Очаквано ГЕРБ и ДПС разсрочиха за 10 години дълговете на Главното мюфтийство, които са малко над 8 млн. лева.

След като на първо четене дълговете на вероизповеданията бяха опростени и последва остра реакция в обществото. Така се стигна до предложението дълговете да бъдат разсрочени като най-голям печеливш ще е Главното мюфтийство заради 8 млн. натрупани задължения към фиска от неплатени осигуровки на духовните лица и неплатени такси по съдебни дела за вакъфските имоти.

Докато не се издължи обаче Главното мюфтийство ще плаща и лихва.

Очаквано от Обединени патриоти възразиха остро срещу разсрочването на дълговете. Йордан Апостолов определи това като държавна помощ, която според него ще е за сметка на всички данъкоплатци. А Християн Митев коментира, че се създава специален ред за конкретен случай и за едно вероизповедание.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче обясни, че забраната за държавна помощ е само в случай, че има риск да се повлияе на конкурентната среда, а тук не може да става въпрос за подобно нещо.

Депутатите приеха още, че вероизповеданията ще получават като субсидия от държавата по 10 лева на всеки, който се е самоопределил, че принадлежи към конкретната религия. Така се гарантира, че свещенослужителите ще получават заплати колкото учителите, а парите за това ще бъдат давани от държавата.

От 1 януари тази година минимална заплата за учителите е 920 лв.

Депутатите не приеха предложенията на Обединен патриоти да се забрани финансирането от чужбина, както и да се декларират даренията. От мюфтийството признават, че получават по 2 млн. лв. на година като дарения от Турция.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати