Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Въвежда се извънредна епидемична обстановка, при възможност да се работи дистанционно

Общество

Въвежда се извънредна епидемична обстановка, при възможност да се работи дистанционно

Снимка:

Обмислят се варианти за пускането на детските градини с част от децата

Считано от полунощ се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната. Тя ще продължи до 14 юни. Днес изтече срокът на извънредното положение.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България е била констатирана непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Няма рязка промяна в развитието на болестта, мерките, прилагани до сега, трябва да продължат да се прилагат, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

На работодателите се препоръчва дистанционна работа, където професията го позволява. Ананиев посъветва още фирмите да продължат да се придържат към работата на ротационен принцип за служителите.

Много медицински персонал също е засегнат, а това поставя под опасност спирането на работата в някои отделения или болници, алармира ресорният министър.

Обмисля се по какъв начин постепенно да заработят и детските градини. Допитване сред родители е показало, че много от тях не възнамеряват да пускат децата си на градина на този етап.

„В момента се прави алгоритъм с Министерството на образованието. Изисквания ще има както за родителите, така и за персонала, за общуването между децата. Тези детски градини и ясли, които отговарят на тези изисквания, ще им бъде дадена възможност да приемат деца“, обясни Ананиев. Няма яснота обаче кога може да стане това.

„Разрешаваме трансплантациите, може свободно хората да ходят в градските градини и паркове – това са новите неща в заповедите“, обясни Ананиев.  


Коментари (1)

Тартаковер Оле, мале, кой туй нещо, дето мяза на онуй нещо...?
13.05.2020 22:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още