Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Пациенти алармират: Липсват жизненоважни лекарства за бременни в аптеките

Общество

Пациенти алармират: Липсват жизненоважни лекарства за бременни в аптеките

Пациенти алармират: Липсват жизненоважни лекарства за бременни в аптеките - Tribune.bg
Снимка:

Отново липсват жизненоважни лекарства за бременни в аптеките, съобщиха пациенти пред Нова нюз. Става дума за жизненоважни дози хепарин. За да съдействат в тежката ситуация лекари са организирали кампания за взаимопомощ между нуждаещите си, конкретно насочена към бременните жени с тромбофилия. Йоанна Лечева, която е преминала през трудностите на заболяването, е инициатор на кампанията.

„По време на двете ми бременности намирането на лекарствата беше изключително трудно. Пандемията допълнително усложни ситуацията. Затова се роди идеята за тази инициатива. В медицински център в София сме разположили кошница, в която всеки, които има в повече от медикаментите, може да остави, а всяка нуждаеща се жена да вземе”, уточни Лечева.

Репродуктивният хирург Александър Калчев добави, че проблемът с недостига на лекарства е изключително голям и процентът на нуждаещите се бременни не е малък.

„Проблемът с тромбофилията е решим единствено чрез лечение. За наша радост интересът към инициативата ни е изключително голям”, споделя д-р Калчев.

Акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков напомни, че поради липсата на лекарствата в аптеките у нас, голяма част от пациентите са принудени да си ги набавят от чужбина.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати