Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Украинските бежанци в Елхово: Оставени без вода и храна

Общество

Украинските бежанци в Елхово: Оставени без вода и храна

Украинските бежанци в Елхово: Оставени без вода и храна - Tribune.bg
Снимка:

Около 500 бежанци се настаниха във фургоните в разпределетилния център Елхово, съобщи Нова тв. 

„Излязохме от автобуса и ни оставиха”, оплака се бежанка. Заради условията друга коментира, че си тръгва. Имаше и хора, които са крайно нуждаещи се.

Масово недоволство сред бежанците имаше поради липсата на топла вода и храна. Майка с три деца сподели, че снощи са си легнали гладни, защото никой не им е предоставил храна. Друга майка пък заяви, че няма никакви условия за малко бебе, което тя държеше на ръка. В лагера с фургоните има и възрастни хора, инвалиди. "Майка ми не вижда, не може да ходи сама до тоалетната, която е в другия край на лагера. Тук няма никакви условия", обясни друга бежанка. 

Председателят на Държавната агенция за бежанците/ДАБ/ Мариана Тошева е в центъра и потвърди, че днес ще пристигнат още украинци. Те ще останат в разпределителния центът до 72 часа, след което ще бъдат пренасочени.

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност. Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, обясни Тошева. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати