Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Росен Плевнелиев: След не повече от 3 години тук в „София Тех парк“ ще има поне 5 000 нови работни места

Общество

Росен Плевнелиев: След не повече от 3 години тук в „София Тех парк“ ще има поне 5 000 нови работни места

Росен Плевнелиев: След не повече от 3 години тук в София Тех парк ще има поне 5 000 нови работни места - Tribune.bg
Снимка:

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, заяви еврокомисар Мария Габриел

 

„След не повече от 3 години тук в „Тех парка“ ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени български специалисти, които ще получават заплати поне от 7 000 лв. нагоре“, това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в церемонията по символичната първа копка на сградата на българския суперкомпютър .

„Има такива моменти в човешкия живот, когато мечтите се сбъдват и днес за мене е такъв момент. Никога няма да забравя преди 37 години, втората година от казармата, плаца беше в дясно от нас на Четвърти километър и марширувахме денонощно. Сега този плац се трансформира в един страхотен парк за младите, за перспективните, за умните, за майките с деца, за всички, които са част от идеята, че България създаде екосистема, която помага стотици хиляди работни места да се създадат. Точно преди 37 години тук е имало мощен компютърен център – Изчислителният център на Генералния щаб на армията. Днес мечтаем и правим най-мощният на Балканите и един от най-мощните в Европа“, сподели Плевнелиев.

„Той вече привлича индустрии на бъдещето, той вече създава високоплатени работни места“, допълни той.

По думите му само след няколко седмици ще бъде направена първа копка и на изключително модерен център с лаборатории и офиси от най-високо международно ниво за хиляди българи, които ще работят по индустрии и технологии на бъдещето.

Ще бъде изграден и образователен център за хора, които искат да превземат индустриите на бъдещето. „София Тех Парк“ ще надгради и своята инфраструктура, посочи Плевнелиев.

„България създаде своя стратегически център за изкуствен интелект. „София Тех Парк“ е един от най-смислените проекти. Интегрирана визия, механизъм за сътрудничество на всички по веригата“, заяви още Росен Плевнелиев

„Инвестициите в технологии, в иновации, в образование, това е пътят на България, това е пътят на София“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Мария Габриел е двигател на целия процес. Благодаря на правителството и министър председателя г-н Борисов, който прегърна от самото начало тази идея. Ангажиментите са поети, което означава, че след първата копка ще има резултат“, допълни тя.

„Оттук нататък предстои най-важното – нещата да се случат. Средствата са защитени, строителството започва, но градът ни, за да се утвърди като иновативна Столица в региона е необходимо тази технология, която позволява обработването на огромен обем от знания, да се използва“, посочи тя.

По думите ѝ България и София инвестират в наука, в образование, в иновации, защото това е важно за модерната икономика, която създава качествени работни места за образовани, талантливи хора, с които София разполага и които всъщност са най-привлекателната част за инвеститорите.

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели българският еврокомисар Мария Габриел. Според нея суперкомпютърът може да превърне България в координационно звено на Балканите, което да привлича инвестиции и да създава иновационни продукти.

„Ключовите думи са стратегически инвестиции в наука, образование, иновации, хора, управляващи и контролиращи днешните високотехнологични процеси. Стратегически инвестиции в производство и в умения. Днешният проект е именно символ на това как България и Европа могат да се позиционират не само в бъдещето, а още сега в настоящето. Този проект за мен е символ най-напред на постоянство. Той е символ и на предвидимост. Позиционираш се на пазара, когато първи създадеш продукт или услуга“, категорична е Мария Габриел.

„Имиджът е много важен, защото такъв компютър ще има само в 8 европейски държави. Но имиджът не е единственото нещо, ние говорим и за икономика тук. Ползата е за икономиката. Всички индустрии, на които им трябват точни математически изчисления, ще могат да се възползват. Това са автомобилен клъстер, фармация, абсолютно всички. Това е инвестиция в икономиката на България, защото сега всички инвестиции, които дойдат, ще знаят, че България разполага с тази технология, с тази наука и следователно все по-голям е интересът за България в тези сектори“, каза министър Караниколов и обяви, че само вчера две компании, потенциални инвеститори, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействие.

Капацитетът на машината може да бъде използван в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

Очаква се през „София Тех Парк“ да минава и спира метрото, коeто ще свързва БАН и „Студентски град“, за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати