Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. С полицейски ескорт превозват машините за гласуване към секциите

Общество

С полицейски ескорт превозват машините за гласуване към секциите

С полицейски ескорт превозват машините за гласуване към секциите - Tribune.bg
Снимка:

По предварително утвърден логистичен план с полицейски ескорт започва транспортирането на машините за гласуване към районните избирателни комисии.

Предадени са устройствата в 26 области в страната, а в събота ще бъдат предадени в София – град и София – област. Досега Министерството на вътрешните работи имаше ангажимента да осъществява външната охрана на помещенията в София, в които се съхраняват устройствата. Секциите в страната са 11 636 на брой, от които 9396 с по една машина, а 2 240 с по две машини. Общо кандидатите за народни представители са 6 624, от тях 4 670 са мъжките кандидатури, а 1954 са женските кандидатури. Кандидатурите в два избирателни района са 1 296.

Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт за стандартизация (БИС) удостовериха съответствието на доставените технически устройства за гласуване с изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс и изискванията на техническата спецификация по обществената поръчка с Възложител Централна Избирателна Комисия (ЦИК).

За удостоверяването на устройствата за гласуване, от ЦИК са предоставени на МЕУ, БИМ и БИС представителни извадки от образци на доставените устройства. Образците имат еднакви характеристики и функционалност с тези на останалите устройства, доставени по договора с Изпълнителя. Проведени са редица проверки, тестове и изпитвания за оценка на техническите и функционални характеристики на устройствата за машинно гласуване, като лабораторно изпитание за електромагнитна съвместимост и тестове, свързани с информационната сигурност. Извършена е и пълна деконструкция на машината за проверка на всички съставни части и вложени елементи.

Всички документи са валидни и автентични, както и всички сертификати са действащи.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати