Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Санторини: Изгубеният рай на Атлантида

Общество

Санторини: Изгубеният рай на Атлантида

Снимка:

Не може да не сте чували за омайния и мистичен Санторини – едно от най-романтичните кътчета на Средиземноморието. Извисяващ се гордо върху потъващата в морето калдера, с неговите главозамайващи пейзажи, стръмни цветни скали и магични залези, островът се е превърнал в забележителност сама по себе си, която привлича хиляди туристи от целия свят. Много българи също го предпочитат пред останалите островни дестинации, казват от Tez Tour България. Но освен с разрушителното избухване на вулкана в края на XVII в. пр. н. е., много хора го свързват и с някогашната изгубена цивилизация Атлантида… Защо това е така и още много други неща за острова ще разберете от настоящата статия. Пригответе се за екстремно спускане в най-дълбоките и интересни точки от стръмните склонове на Санторини!

pixabaypixabay

ВУЛКАНИЧНИЯТ ОСТРОВ МЕЖДУ КРИТ И АТИНА

Официално наречен Тира, Санторини е най-големият измежду малката група вулканични острови в Егейско море. Той е част от едноименния архипелаг Санторини, който включва Тира, Тирасия, Аспрониси, Неа Камени и Палиа Камени, първите два от които обитаеми, а следващите три – не.  Всички те са включени и в групата на Цикладските острови.

Намира се на сравнително еднакво разстояние между Крит и Атина, което прави местоположението му от стратегическо значение както сега, така и в миналото.

Всъщност в миналото островът не е изглеждал точно така. Днешната форма на полумесец на архипелага се дължи именно на чудовищното вулканично изригване, станало в края на XVII или през XVI век пр. Преди това архипелагът е бил почти правилна окръжност, която също се е получила в резултат на минали вулканични изригвания. Вследствие на природния катаклизъм, в централната част на древния остров се образувал купол, който потънал и формирал днешната калдера, запълнена с морска вода. Така се появява и цялата островна група, като и днес малкият необитаем остров Неа Камени има активен вулканичен кратер. Но не се безпокойте – последното му по-голямо изригване е било през далечната 1950 година… Той се намира в калдерата и е изключително атрактивен за туристите, които наистина искат да се докоснат до тази страна от острова. Докато са на Санторини, всички знаят, че се намират на вулкан, но малко хора успяват да го усетят истински. Поне докато не го видят с очите си – и то отблизо!

САНТОРИНИ – НЯКОГАШНАТА АТЛАНТИДА?

pixabaypixabay

Но това избухване било толкова силно и опустошително, че следи от него били открити чак в Египет и по цялото източно средиземноморско крайбрежие. Много изследователи предполагат, че именно то е било причината за изчезването на крито-монойската цивилизация. Времето на нейното разпадане и времето на мащабната експлозия са сравнително близки, въпреки че точната дата на изригването все още не е напълно установена. Това събитие обаче толкова силно се запечатало в съзнанието на античния човек, че от него били сътворени хиляди легенди.

Една от тях е добре известната легенда за изчезналия остров Атлантида и изгубената цивилизация на атлантите, която била свръх развита. Днес този сюжет е многократно развиван в множество детски анимации, филми, книги и т.н. Но той е вдъхновен от много по-древна история…

Легендата има няколко версии, но във всички тях завършва с гибелно разрушение – същото като на Санторини. Много малко хора обаче знаят, че цялата тази страховита приказка е разказана за първи път в диалозите на древногръцкия философ Платон (427-347 или 348 г. пр.Хр.). Това, което разбираме от него е, че островът е бил унищожен по всяка вероятност от природно бедствие – земетресение, или в резултат на ефекта от цунами преди около 9000 години преди времето, когато е живял самият той, което ще рече около 15 в. пр. н. е. Но дали платоновата история е била вдъхновена от реално историческо събитие или е само художествена измислица, създадена за целите на неговите съчинения – може би никога няма да разберем. Разбира се, това няма да попречи на безспирното търсене на изгубената цивилизация на атлантите. Множество учени и любители и до днес се опитват да намерят връзката на изгубената Атлантида с реално място, като едно от предположенията е именно Санторини.

ОТВЪД МИТА

Като изключим митовете и легендите, все пак на Санторини наистина са живели древни цивилизации. Историята на острова е една изключително красива и древна история за оцеляването на човека и връзката му с природата. Тя е директно свързана не само с огромното избухване от 17 в. пр. н е., но и с много други разрушителни природни катаклизми. Всеки слой от калдерата ни разказва отделно събитие, всяко късче от Санторини носи нов заряд, нова човешка съдба, нов аспект от миналото на острова.

От археологически изследвания и разкопки научаваме, че най-ранното човешко присъствие тук датира от 3600 г. пр. н. е. Множество проучвания близо до Акротири и известния Червен плаж доказват наличието на минойска колония. Градът бил оформен по изключително сходен начин с градовете на Крит, като са намерени голям брой керамични изделия, със същите орнаменти на хора и животни, присъщи за минойския стил.

Всъщност в Античността Санторини е носел името Стронгили (Strongili), което в превод означава кръгъл. И това, разбира се, не е случайно. Както споменахме в началото, в миналото архипелагът е имал форма на почти перфектна окръжност, която в последствие се е променила след голямото избухване, която допринесла за изчезването на минойската цивилизация.

Около 1300 г. пр. н е. на острова се заселили финикийците. Според Херодот те останали там за осем поколения напред и му дали името Калиста. По-късно дошли и дорийците, които през 9 в. пр. н. основали главния град Тера или Тира. Той се издигал на 396 м надморска височина на планината Меса Вуоно и носел името на техния водач – Терас. Впоследствие целият остров започва да се нарича Тера.

По време на Средновековието Тера, заедно с другите гръцки територии, става част от пределите на Римската империя, а след нейното разпадане – на Византия. След падането на Константинопол през 1204, островът е завладян от венецианците. Именно тогава те започват да го наричат Санторини, което произлиза от италианското име на църквата Света Ирина (Santa Irini).

През 16-ти век Санторини попада под властта на Османската империя, като ще остане в пределите й до 1931 г. В този период островът, като заемащ изключително стратегическо положение, преуспява в средиземноморската търговия. През 18-ти век силно се развива и винарството. Следва период на голям просперитет, който обаче ще приключи с началото на 20-ти век, белязан от кървавите световни войни. След 1956 г., когато на острова се разразява масивно опустошително земетресение, голяма част от населението го напуска. През 1970 г. обаче нещата се променят и туризмът процъфтява. Уникалните пейзажи и интересната история започват да привличат хиляди хора от най-различни краища и днес Санторини е една от най-желаните и посещавани туристически дестинации в целия свят. През годините се развива и като известно място за провеждане на сватби и прекарване на медени месеци. Ако, докато сте тук, видите повече от 10 младоженеца за един ден, изобщо не се учудвайте. Из улиците на това магическо място се носи много любов...

pixabaypixabay

КАКВО ДА ВИДИМ В САНТОРИНИ?

От богатата и наситена история на острова и всички природни феномени, сполетели го през хилядолетията, става ясно, че тук изборът на туриста няма да е особено лесен. Между паметниците на културата, останките на историята, омайните пейзажи и чудните залези, разкриващи се от високите скалисти брегове на Санторини, посетителите тук ще се почувстват като в безкрайна магична приказка точно в центъра на света. А главните герои ще са самите те…

ФИРА

pixabaypixabay

А защо не започнете началото на вашата приказка от главното селище? Опознайте Фира и се потопете във вълнуващата атмосфера на хармонично преплетените битов гръцки стил и модерен лукс. Не пропускайте да се насладите на хилядите невероятни гледки, откриващи се от калдерата към морския хоризонт и залеза. По нея са накацали множество панорамни кафенета, подходящи за съзерцание на чудните пейзажи.

Насладете се и на истинската романтика на града, като се разходите и по малките калдъръмени улички. Ще се натъкнете на очарователни магазинчета, препълнени с ръчно изработени предмети от керамика, дърво, рисувано стъкло и всякакви бижута. Няма как да не видите и запазената марка на града – прекрасните бели кубовидни къщички.

Още с пристигането си тук не може да не забележите и Православната катедрала в центъра на града. Тя е най-големият храм на острова и белите й куполи ще привлекат вниманието ви още докато изкачвате стръмните улици, водещи към централната зона.

За вечеря пък ви очаква огромен и ужасно труден избор от хилядите таверни, разположени една до друга на калдерата. Подарете си една прекрасна вечер с вкусна гръцка кухня, сиртаки, морски полъх и магична гледка!

АНТИЧНИЯТ ГРАД ТИРА

Потопете се в миналото на Санторини, като посетите Древния град Тира, разположен само на 10 км от Фира. Намира се на високия скалист хълм Меса Вуно, а от него се открива страхотен изглед към югоизточното крайбрежие на острова.

Градът, както вече споменахме, бил основан през 9-ти век от дорийците, които дошли от Спарта. Тук ще намерите множество руини от някогашното му величие, сред които светилища на открито, храмове, обществени сгради, театър, агора, магазини, жилища и добре развита пътна мрежа с канализация. Изключително интересен е храмът на египетските божества. Причината за разпространението на култа към Изида, Анубис и Серапис по тези земи е била, че по това време Санторини бил използван за морска база от династията на Птолемеите в Египет.

Можете да посетите също и Музея на Праисторическа Тира, който се намира в самия град Фира.

ДРЕВНИЯТ ГРАД АКРОТИРИ

pixabaypixabay

Разположено на югоизточната част на острова, това непременно е едно от най-впечатляващите минойски селища от Бронзовата епоха. Заради запазването му от вулканичната пепел, то изключително напомня на Помпей. Датира от XVI - XV век преди, но около 1627 година преди Хр. изригването на вулкана го погубило и то било напълно изгорено. Това обаче довело запазването на много фрески, произведения на изкуството и сгради. Би ви отнело около час, за да разгледате целия античен град.

ИЯ: НАЙ-КРАСИВИЯТ ЗАЛЕЗ

pixabaypixabay

Казват, че от този град се разкрива най-красивия залез не само в Санторини, ами в целия свят… Селището е разположено на една от най-високите точки на острова точно над Фира и е сред най-известните курорти главно заради чудния залез. Тълпи от туристи се събират всяка привечер и заемат позиции в готовност, въоръжени с камери и фотоапарати. Всички тръпнат в нетърпение да започне зрелищния спектакъл, който се повтаря всеки ден, и в който главна роля изпълнява угасващото слънце. Повечето панорамни кафенета и таверни тогава са пълни, така че ако възнамерявате да вечеряте по време на залеза в Ия, по-добре си резервирайте места предварително. Пленителната гледка и апетитните гръцки ястия са гарантирани. И не забравяйте да си направите снимка!

ГМУРКАНЕ В КАЛДЕРАТА

Бихте ли се гмурнали в кратер от вулкан? Звучи истински вълнуващо, нали? Ако търсите приключение, това е подходящият момент! Докато се спускате на 14 метра дълбочина, пред вас ще се разкрият незабравими гледки, част от които останките на кораб съвсем близо до вулкана. Няма от какво да се страхувате – гмуркането е подходящо както за опитни плувци, така и просто за ентусиасти. Не пропускайте тази възможност – заслужава си!

ПЪТЕКАТА ФИРА

pixabaypixabay

Пътеката Фира е едно от най-подходящите места за разходки тук. Именно тя свързва главния град  Фира със селището Ия. Ако сте сред обичащите пешеходния туризъм, това е точно за вас! Преходът продължава около 3 часа и предлага спиращи дъха гледки и невероятна природа – и то през цялото време!

ПЛАЖОВЕ – БЕЛИ, ЧЕРВЕНИ, ЧЕРНИ

pixabaypixabay

Санторини е известен и с интересните си разноцветни плажове. Макар, че не са типичните плажове със ситен плясък и множество удобства, те със сигурност ще ви очароват именно със своето различие.  Заради вулканичния произход на острова, тук може да видите разнобагрен пясък – черен, червен, бял, сив… Най-известните плажове са Червеният плаж Камари, Периса, Cape Columbo, Монолитос и Белият плаж. Ето че понякога едно истински катастрофално бедствие, каквото е изригването на вулкан, може да доведе до създаването на чудни природни феномени.

Санторини е истинско удоволствие за туристите – вълшебство, което си струва да бъде изживяно. „Едва ли е случайно, че е най-известният и най-посещаван остров в Гърция.“, споделят от Tez Tour България. Тук не просто можете да съчетаете култура и природа, а може да го направите по неповторим вулканичен начин!  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още