Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. SMS уведомяване на заразените и карантинираните заради COVID-19

Общество

SMS уведомяване на заразените и карантинираните заради COVID-19

Снимка:

Обмисля се уведомяване чрез SMS на заразени с COVID-19 и на контактните им, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

По думите ѝ идеята е до няколко дни всички лаборатории, в които се правят тестове, да могат да въвеждат в система и телефонните номера на изследваните. Тази информация ще се изпраща на РЗИ, които ще започват да издирват контактните лица, които също ще бъдат информирани с SMS.

„Информацията за заразените достига до нас чрез Националната информационна система. Тогава извършваме епидемиологично проучване и определяме контактните лица и ги карантинираме. При ситуация с хиляди с положителни резултати и много контактни лица, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация“, обясни д-р Илонка Маева, която ръководи временно Столичната регионална здравна инспекция.

„В момента лабораториите обработват PCR тестовете за 24 часа, но при това натоварване може да се стигне до забавяне на резултатите до три дни. За да не се губи това време и да не остават вирусоносители, които не са под карантина, могат да се ползват бързи тестове като първи скрийнинг, особено в колективи“, проф. Тодор Кантарджиев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още