Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. В Сарафово изграждат палатков лагер за украинските бежанци

Общество

В Сарафово изграждат палатков лагер за украинските бежанци

В Сарафово изграждат палатков лагер за украинските бежанци - Tribune.bg
Снимка:

В Сарафово, в буферната база на Министерство на отбраната, тази сутрин започва изграждането на палатков лагер от военни, с капацитет за 600 души, съобщи БТВ. Бежанците от Украйна, които бяха настанени в морските хотели със срок до 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Палатките са климатизирани и се изграждат по всички изисквания, които има за бежански лагер.

Вчера правителството съобщи, че прекратява плана за разселване на украинските бежанци във вътрешността на страната, след като два поредни дни към него имаше слаб интерес.

Красен Кралев: Правителството се провали с преместването на украинските бежанци, никой не им каза къде отиват и какво ги очаква

От един от хотелите в Слънчев бряг трябва да бъдат изведени още 1000 души, а за днес са осигурени 3 автобуса. Записаните да ползват организирания транспорт са 122 души, вчера записаните са били 250. Половината от тях обаче се отказват от услугата, защото казват, че ще намерят собствени варианти за настаняване и ще пътуват с личен транспорт.

"В момента тече реорганизация на процесите, тъй като голяма част от украинските граждани от хотелите още не са заявили твърдите си желания, къде биха искали да бъдат настанени", обясни областният управител на Варна Благомир Коцев. По думите му може да се наложи временно бежанците да тръгнат към буферни центрове, където да продължи анкетирането им.

„Оказва се, че много от хората са си намерили други начини да бъдат настанявани. Търсят се квартири, отиват при познати и приятели, така че този процес в момента тече. Искаме да видим днес каква част от хората всъщност ще излязат от хотелите сами и тези, които са най-уязвими, разбира се, за тях ще бъдат осигурени държавни бази“, уточни Благомир Коцев. Преди седмица беше обявено, че около 7000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотели край Варна във ведомствени бази.

„Оказа се, че за последните 2 дни 3000 човека сами са си намерили алтернативни места за настаняване. В момента от тези 4000, които остават, смятаме, че днес и утре те ще намалеят драстично и могат да паднат до бройка 1000, което вече е съвсем поносимо за настаняване в държавните бази“, отбеляза Коцев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати