Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общини
  3. Благоевград
  4. Благоевград се поклони пред героите от Илинденско-Преображенското въстание (СНИМКИ)

Общини

Благоевград се поклони пред героите от Илинденско-Преображенското въстание (СНИМКИ)

Благоевградската общественост отбеляза 119 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. В двора на православния храм „Въведение Богородично“ беше отслужена панихида в памет на загиналите герои. Непосредствено след това, в знак на признателност, бяха положени цветя на мемориала на Делчевия род, както и пред паметника на българския революционер, водач и идеолог Гоце Делчев. Цветя бяха положени и пред бюст-паметника на Ичко Бойчев, а със сведени чела бе отдадена и почит пред паметника на Ильо Войвода.

В церемониите участваха заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, областният управител Валери Сарандев, полк. Митко Балтов - командир на Трето бригадно командване,  старши комисар Георги Кандев - директор на ОД на МВР – Благоевград, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към Община Благоевград, общински съветници, представители на политически партии, културни институции, учебни заведения и представители от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

На площад „Македония“ събитието бе открито от Силвия Домозетска, Кирил Алексиев, историк и директор на Регионален исторически музей – Благоевград  припомни колко важно е да помним и почитаме нашите герои, и че свободата не е даденост и колко е важно да я ценим. Илинденско-Преображенското въстание избухва на 2 август 1903 г. в Османската империя, като обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в Национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.


Още новини от Благоевград

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Реалистична ли е инфлацията от 17% за година?
Покажи резултати Скрий резултати