Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бивш енергиен министър: „Газпром“ не е единственото спасение

Парите

Бивш енергиен министър: „Газпром“ не е единственото спасение

Бивш енергиен министър: Газпром не е единственото спасение - Tribune.bg
Снимка:

„Да имаме 24 часа тишина по газовата тема.“ За това призова бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски в интервю за БНР. Според него трябва да се свалят „шумотевицата и парата“ по темата.

„Тишина трябва. Трябва 24 часа работа без политическо кудкудякане по темата“, каза Севлиевски.

Според него е създадена какофония по тази тема и хората, включително експертите, се объркват кое е истина и кое – не, затова онези, които разбират, следва да излязат малко от медиите и да говорят помежду си.

Има известна политическа какофония, която се подхранва от истерията на онези, които искат на живот и смърт „Газпром“ да ни доставя газ, „даже не се интересуват дали розова вода ще ни продава или газ, само и само да има договор с „Газпром“, отбеляза бившият министър на енергетиката.

„Да смятаме, че „Газпром“ е единственото ни спасение, е смешно, глупаво и истерично. Спасение идва отвсякъде", каза бившият министър.

Кабинетът „Петков“ е допринесъл „доста за какофонията в сектор енергетика с това разнопосочно говорене и с тези опити за хитруване и за показване колко те са най-умните, а пък всички останали са глупави“, посочи Мирослав Севлиевски и обясни - Газ за топлофикациите има, няма за индустрията.

„Не са малки деца. Индустрията е свикнала в стария свят. Старият свят свърши. Има война, тази война счупи прозореца, счупи витрината на онзи свят, който градихме 70 години. Очевидно ще има лишения. Очевидно цените на енергоносителите ще бъдат високи, докато руските войски са на територията на Украйна. Това е ясно като бял боб. Очевидно ще трябва да променяме източниците си, с които правим топло и светло и трябва да помислим как гарантираме нашата сигурност“, коментира Севлиевски.

Важно е как българската индустрия ще се реорганизира да си намери газ и дали има алтернативи, изтъкна той.

Основният въпрос за отоплението в България касае дървата за огрев, смята Севлиевски. По думите му, „ако си говорим за цената на дървата, ще бъдем по-полезни“.

„Не бива да има никаква истерия, не е краят на света. България се отоплява на дърва, а София - на парно. Газ за парното в София има, а бизнесът в България е вече много опитен и заедно с българското правителство, независимо кое е то, трябва да намери решение. Спокойно!“, обобщи Мирослав Севлиевски.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати