Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Близо 4,5 млн. чужди туристи са посетили България само за три месеца

Парите

Близо 4,5 млн. чужди туристи са посетили България само за три месеца

Близо 4,5 млн. чужди туристи са посетили България само за три месеца - Tribune.bg
Снимка:

Николина Ангелкова: Позиционираме се като устойчива и успешна туристическа дестинация

„Успяваме и това лято да се позиционираме като една изключително устойчива и успешна туристическа дестинация“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова  след работна среща с представители на туристическия бранш, професионални сдружения и експерти във връзка с изминалия летен сезон.

Тя се похвали, че приходите от международен туризъм за първите 7 месеца на годината са над 2 млрд. евро или с над 8.6% ръст в сравнение с 2017 г.

 „За първите три месеца от активния летен сезон, тоест юни, юли и август, имаме над 4 480 000 чуждестранни туристи, които са посетили нашата страна, което е ръст с около 3,6%. Очакваме данните за месец септември, за да можем да финализираме отчета по отношение на активния летен туристически сезон. Приходите само за юни и юли месец са 1 млрд. и 200 млн. евро, което също е ръст от около 8,1 %“, допълни Ангелкова.

По отношение на пазарите, които ни посещават, на първо място това лято е Румъния. Следват Германия, Гърция, Русия и Турция. България има изключително голям ръст и по отношение на туристи от Чехия, Полша и Израел.

„Имаме нови пазари за лятото като САЩ, Норвегия, Испания включително. Имаме над 30 000 туристи само от Испания, която е и наш пряк конкурент в този продукт“, коментира министърът.

По думите на Николина Ангелкова това лято са извършени над 300 проверки на морските плажове, като тенденцията, която се наблюдава в тази сфера, е намаляване на сигналите за нередности.

Данните показват, че концесионерите и наемателите подобряват изключително продукта, който предлагат и съблюдават доста по-стриктно изискванията на законодателството.

„Наложили сме над 600 хил. лева глоби и неустойки от извършените проверки, което е един своеобразен рекорд за нас“, категорична е Ангелкова.

Министърът уточнява, че събираемостта също е голяма – над 350 хил. от тези пари вече са платени.

За първи път откакто се стопанисват и управляват морските плажове, Министерството на туризма е приключило или е в процес на приключване на 28 процедури за отдаване на концесия.

„В рамките на следващите две години в плана за концесиите за морските плажове сме заложили отдаването на концесии на над 39 плажа, като за всички останали, за които има интерес ще бъдат проведени процедури за отдаване под наем, включително и на неохраняемите такива“, обясни Ангелкова.

От 2015 година насам се отчита и друга положителна тенденция. Броят на неохраняемите плажове е намалял с почти 25%. Тази година те са 86.

Оказва се, че значителен дял в туристическия продукт има и селския туризъм, който се предлага в 62% от територията на България. Нощувките, които са реализирани в тези места за настаняване с под 10 легла, са приблизително 30-40% от нощувките, които се реализират в страната.

Министърът на туризма разкри още, че се предвиждат и общи туристически продукти - най-вече с Гърция, Турция и Сърбия.

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още