Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгартрансгаз“: Няма гаранции, че втората тръба от „Турски поток“ ще мине през България

Парите

„Булгартрансгаз“: Няма гаранции, че втората тръба от „Турски поток“ ще мине през България

Булгартрансгаз: Няма гаранции, че втората тръба от Турски поток ще мине през България - Tribune.bg
Снимка:

„Газпром“ няма да използва сегашното трасе за транзит до Турция

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов съобщи, че до края на седмицата и втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще стигне турския бряг. Все още не е определено трасето на транзита на руския природен газ – през България или през Гърция ще продължи за Европа, посочи Малинов на представянето на промените в енергийната стратегия на България пред бизнеса и синдикатите в министерство на енергетиката.

Особено важно е да запазим транзита на природен газ през наша територия, защото 80 на сто от компресорните станции на Балканите са у нас. Това посочи заместник-министърът на енергетиката Жечко Станков. Освен това от „Булгартрансгаз“ потвърдиха, че вече са информирани от „Газпром“, че руската компания няма да използва от началото на 2020г. сегашното трасе през Украйна за транзит на природен газ до Турция.

„Динамиката е такава и трябва да реагираме на променящата се среда. Имаме готов окончателен вариант за развитие на газов хъб „Балкан““, изтъкна изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“. Доклад на ЕК за проекта ще бъде представен през януари. Предвижда се в съвсем кратки срокове да бъдат вложени 2.8 млрд. лв. в газопреносната мрежа на страната, за да се построи газово трасе от 496 км и две нови компресорни станции. Това трасе ще повтори трасето на „Южен поток“ у нас и ще позволи транзит на газ от българо-турската до българо-сръбската граница. Вече са закупени документите от предпроектното проучване на компанията „Южен поток-България“- подробни устройствени планове на тези 496 км линейна инфраструктура, действащата екологична оценка на газовото трасе и част от предварително закупените терени на частни лица за нуждите на проекта. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ увери, че за инвестицията от 2.8 млрд. лв.  компанията ще разчита първоначално на държавна подкрепа, а след подписване на договори за транзит и ползване на капацитет от тръбата, дружеството ще се обърне за заеми към финансови институции. „Един тръбопровод се изплаща за 35 до 40 години, а ние сме заложили изплащане на новата тръба за 15-17г.“, коментира Владимир Малинов.

Заместник-министърът на енергетиката Жечко Станков припомни, че от 1 януари 2020г. страната ни трябва да осигури доставка на 1 млрд. куб. м. азерски газ, което представлява една трета от потреблението на България. Разглежда се и възможността „Булгартрансгаз“ да участва в капитала на новия терминал за втечнен газ в Александруполис, на гръцка територия.

От своя страна Владимир Малинов увери, че вече са проведени разговори с концесионерите на газовото находище в румънски териториални води и те също са заявили интерес да транзитират газ през наша територия. Състояли са се разговори и с украински компании, като е обсъждана възможността България да транзитира руски газ от Турция за Украйна. Според Малинов страната ни има възможност без особени инвестиции да транзитира 1.5 млрд. куб. м природен газ в това направление.

„Булгартрансгаз“ ще създаде до края на годината и дъщерна компания, която ще бъде оператор на борса за търговия с природен газ на наша територия. Очаква се да бъдат предоставени дялове от това дружество на доставчици, търговци и на големи консуматори на природен газ. Плановете са борсата да започне да работи поетапно, като от април следващата година на нея ще се продават първите количества природен газ за балансиране на системата. После ще се организира търговията „за ден напред“ и „в рамките на деня“.

Автор: Моника Гаджанова 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати