Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ДКК с контраобвинения към Николай Маринов: Предпочел е да работи с посредници вместо с местни производители

Парите

ДКК с контраобвинения към Николай Маринов: Предпочел е да работи с посредници вместо с местни производители

ДКК с контраобвинения към Николай Маринов: Предпочел е да работи с посредници вместо с местни производители - Tribune.bg
Снимка:

Новият шеф на „Ел Би Булгарикум” Владимир Русев обясни на пресконференция в какви злоупотреби е обвинен вече уволненият му предшественик Николай Маринов.

Той изнесе данни за нарушения в поръчки на автомобили, както и за договори, които са сключвани без знанието на принципала на държавната компания:

„За три месеца се констатират вреди, които надвишават моите представи за допустимост. Твърде вероятно е в момента, в който те се докажат това нещо да прерасне в едно последващо търсене на отговорност".

 „Другото, което ми направи впечатление, е точка 9, свързана с предоставянето на възможността на изпълнителния директор да взима решения, да договаря суровини и материали, без ограничение в размера на цената”, допълни още той.

Според новото ръководство Маринов сам е прекратил работа с местни производители на мляко и е сключил договори с две фирми посредници, които внасяли суровина от Унгария, Полша и Румъния.

Изпълнителен директор и юристконсулта София Секулова поясниха, че компанията няма отношения с посочената от Маринов „Милки Груп Био”. По думите им той е сключил договори с „Исак БГ” и „Уайт Голд Трейд” още в първите дни на назначението си в началото на декември. Те предлагали цена от 1,50 лв. за мляко, докато местните доставчици - 1,10 лв. Направените поръчки били за общо над 5 млн. тона за следващите 6 месеца, докато „Ел Би” обработват по 600 хил. месечно. Така големи количества суровина отлежавали в складовете.

Освен че е чуждо, служителите били недоволни от нерегулярните доставки. Имало данни, че цистерните са били запорирани 5- 6 пъти от НАП. Бившият вече директор е бил уведомен, но не обърнал внимание.

Секулова определи като ПР акция намаляване на цените, защото продуктите били на ръба на себестойността.

„Това, което се изнася като ПР с разнасянето на продуктите по магазините и след това с комуникацията с търговските вериги и изявленията за процентите надценка, която веригите налагат, вкара дружеството в една война”, каза Селукова. 

„Фирмите, с които той самото встъпване в определение започва да изкупува, са посреднически фирми, учредени и регистрирани съгласно законите на България, т. е. те са местни български дружества, но изкупуват и доставят мляко от чужбина”.

Новият изпълнителен директор ще инициира незабавна финансова ревизия на предприятието.

„Имам силни притеснения и подозрения, че чисто от оперативна дейност то е на загуба, но това тепърва ще го анализираме”, коментира Русев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ДКК, Ел Би
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети