Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕК пред Tribune.bg: България ще получи пари по Плана след подаване на заявка

Парите

ЕК пред Tribune.bg: България ще получи пари по Плана след подаване на заявка

ЕК пред Tribune.bg: България ще получи пари по Плана след подаване на заявка - Tribune.bg
Снимка:

България ще получи пари по Плана за възстановяване, след като бъде подадена заявка за това. По график това е предвидено да се случи през третото тримесечие на годината. Това заявиха в отговор на запитване на Tribune.bg от Европейската комисия.

„С всяко искане за плащане България ще трябва да демонстрира, че съответните етапи и цели са постигнати. Комисията ще оцени тези искания и Съветът ще трябва да одобри предварителната оценка на Комисията и да приеме решение за изпълнение“, това посочиха от Брюксел като механизъм на действие.

Както се процедира с всички държави членки, така и с България ще трябва да бъдат подписани финансовото споразумение и оперативните договорености. Последните са именно необходимите за Комисията доказателства, че страната ни се движи и реализира  заложените в Плана цели.

„ Първото изплащане ще последва, след като България изпълни задоволително първите етапи и цели, както е заложено в Решението за изпълнение на Съвета, и подаде искане за плащане“, подчертават от Комисията.

Кога се предвижда страната ни да започне да получава финансиране на Плана?

„Подаването на заявката за плащане от България се предвижда през третото тримесечие на тази година“, отговориха на въпроса ни от Брюксел.

От ЕК все пак уточниха, че сроковете са ориентировъчни, а е важно всички държави-членки да положат усилия да осигурят навременното изпълнение на реформите и инвестициите, за които са се ангажирали в своите планове.

Припомняме, че България се забави с предаването си на Плана, а след това правителството на Кирил Петков поиска оценката на документа да бъде отложена. Това се случи няколко последователни пъти. Така вместо да бъде оценен още в края 2021 година, той беше одобрен през април 2022 година.

След повече от година: ЕК даде зелена светлина за Плана за възстановяване

Забавено е и подписването на Финансовото споразумение, а именно то е ключът за получаване на 6,3 млрд. евро.

Едва вчера с решение на Министерския съвет за това беше оторизиран вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев.

Кабинетът в оставка упълномощи Асен Василев да преговаря за Плана за възстановяване

Припомняме, че финансовите министри на ЕС дадоха одобрението си за това още на втори май. Не е ясна причината това действие да бъде забавено с близо два месеца.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети