Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Газът с нова рекордна цена - 135 евро за мегаватчас

Парите

Газът с нова рекордна цена - 135 евро за мегаватчас

Газът с нова рекордна цена - 135 евро за мегаватчас - Tribune.bg
Снимка:

Това е най-високата стойност от 11 март насам

Газът в Европа поскъпва рязко за трета поредна сесия на търговия, достигайки тримесечен връх от 135 евро за мегават час.

Това става след като руската компания  „Газпром“ намали подаването на синьо гориво за Германия през „Северен поток 1“ с 60% и с 15% подаването на газ за италианската компания Eni. Информацията пък дойде след силен спад на капацитета на САЩ за износ на газ към Европа след експлозията в ключовия американски експортен капитал Freeport LNG в Тексас.

От Freeport обявих по-рано тази седмица, че заради експлозията нейните производствени мощности ще да могат да възстановят оперативните си производствени нива едва на по-късен етап през 2022 г. Трябва да се има предвид, че близо 68% от произведения в в Freeport LNG втечнен газ се доставя за Великобритания и Европейския съюз, като в същото време съоръжението в Тексас представлява почти 17% от капацитета за втечняване на природен газ на САЩ.

Цената на синьото гориво започна да се покачва в Европа от вторник насам от нива под 84 евро за мегаватчас (MWh) към днешен сутрешен връх около 135 евро - най-високо ценово ниво от 11 март насам, преди опит за стабилизация на цените на нидерландския газов хъб TTF около 130 евро за MWh.

Намаляването на газовите потоци идва на етап, когато ЕС се стреми да запълни хранилищата си за зимата, като същевременно обещава да намали зависимостта си от руски газ в бъдеще.

Драстичното намаляване на доставките от „Газпром“ за Германия е предупредителен сигнал, който може да създаде проблеми за най-голямата европейска икономика тази зима, посочи енергийния регулатор на страната.

Сагата около рязко намелените доставки на руски газ от „Газпром“ за Германия започна във вторник, когато немската компания Siemens Energy заяви, че една от газовите турбини на „Северен поток 1“, която наскоро беше претърпяла ремонт в Канада, в момента не може да бъде изпратена обратно от Монреал поради западните санкции срещу Русия. Газопроводът „Северен поток 1“ е главният тръбопровод на Германия за доставка на руски газ.

„Газпром“, който е мажоритарен собственик на руската държава, посочи закъсненията, причинени от ремонта на газовия компресор като причина за намалените обеми на доставка на газ, въпреки че Федералната мрежова агенция на Германия оспори твърдението.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек обвини Русия, че чрез този ход тя се опитва да създаде безпокойство и да повиши цените на газа, като добави, че все още е възможно да се осъществяват алтернативни доставки на газ на пазара, макар и на висока цена. Германските газови хранилища вече са пълни на около 56%, каза още той.

Във видео съобщение в сряда вечерта Хабек призова обществеността да пести енергия. „Сега е моментът да го направите. Всеки киловатчас помага в тази ситуация“, каза той, предаде ДПА.

Въпреки че ситуацията е сериозна, доставките на енергия за Германия не са застрашени, посочи още Хабек.

„Трябва да бъдем бдителни. Трябва да продължим да работим концентрирано. Преди всичко не трябва да позволяваме да бъдем разделени. Защото именно това възнамерява Путин“, каза той.

Русия прекъсна притока на газ към няколко европейски страни през последните седмици на фона на спорове относно санкциите, наложени й за нахлуването й в Украйна и последвалите откази да се плаща за газа в рубли, нещо, което Русия поиска в опит да подкрепи своята валута.

Цените на енергията се повишиха значително поради намаляването на притока на газ от Русия към Европа, като някои енергийни анализатори се опасяват, че Русия ще спре изцяло газовото кранче към Европа като тактика за натиск.

Източник: БНР

 


Топ новини

виж още
Актуална тема