Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Булгаргаз: Интерконекторната връзка с Гърция няма да е готова на 1 юли

Парите

Булгаргаз: Интерконекторната връзка с Гърция няма да е готова на 1 юли

Булгаргаз: Интерконекторната връзка с Гърция няма да е готова на 1 юли - Tribune.bg
Снимка:

Още на 11 май 2022 г. от „Булгаргаз“ ЕАД информират министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг/БЕХ/, че цената на природния газ за юли ще е по-висока и интерконекторната връзка с Гърция няма да е готова на 1 юли, става ясно от писмо на „Булгаргаз“ ЕАД до министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, с което „Труд“ разполага.

„Съгласно получено в „Булгаргаз“ EАД писмо от проектната компания ICGB, газопроводът IGB няма да бъде въведен в експлоатация към 01.07.2022 г. Условията по подписаното между „Булгаргаз“ ЕАД и AGSC (Azerbaijan Gas Supply Company, б. р.) са валидни до 30.06.2022 г. „Булгаргаз“ ЕАД е поискало от AGSC от 01.07.2022 г. да започнат доставки на пълните количества по договора (28,670.675 Mwh/ден) във временна точка Неа Месемврия по цена съгласно договора. Към момента няма официален отговор от азерската страна на това искане“, се казва в документа.

Въпреки това на форума във Велико Търново тези дни премиерът Кирил Петков обяви, че газовата връзка Комотини-Стара Загора ще заработи от началото на следващия месец.

„Смятам да отида и до Баку през тази седмица за една вечер, да потвърдим там количествата. Това, което се опитваме да направим, е да направим микса между LNG - втечнен газ, и азерския газ, така че средната цена на доставка да бъде по-добра от тази на „Газпром“, обясни Петков.

Интересното е, че енергийният министър в оставка Александър Николов само преди седмица е бил в Баку и нови договорки не са постигнати.

Бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов вече коментира за Tribune, че интерконекторът с Гърция няма да е готов до края на юни, а количествата в договора с Азербайджан са ясни. Според експерта страната ни не може да получи повече, а ниската цена на азерския газ е само при доставка на входна точка Комотини, не и на Сидирокастро-Кулата. Затова и формираната от „Булгаргаз“ прогнозна цена за доставка на природния газ през юли ще доведе до плащане на значително по-висока цена за газа от потребителите в България, спрямо тази, която биха платили, ако получавахме руски газ.

„Министърът на енергетиката - Александър Николов, трябваше да подаде оставка поради допуснати многобройни нарушения в енергийния отрасъл и прикриването им, а не по политически причини“, коментира пред БНР и енергийният експерт Еленко Божков.

Относно вноса на втечнен газ той подчерта, че между България и Турция няма споразумение за междусистемна свързаност, което е в нарушение на регламент на ЕС. Божков определи като „бесовщина“ търсенето на възможност от управляващите да се прекрати вносът на газ от Русия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати