Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хиновски: Имаме готов газопровод за транзит от Турция до Западните покрайнини, сърбите го бойкотират

Парите

Хиновски: Имаме готов газопровод за транзит от Турция до Западните покрайнини, сърбите го бойкотират

Хиновски: Имаме готов газопровод за транзит от Турция до Западните покрайнини, сърбите го бойкотират - Tribune.bg
Снимка:

Стои неизползван от 2002 година

Страната ни вече разполага с изградено газово трасе за транзит на природен газ от Турция към Сърбия. Това заяви ексклузивно пред tribune.bg председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Още преди 16 години тръбата стига до Дупница, но Сърбия не я продължава и Русия се отказва от използването на газопровода. Газовите експерти обаче сега смятат, че възобновяването на този проект е най-финансово изгодният вариант за страната ни. И са подготвили становище, с което да информират депутатите.

Интервю на Моника Гаджанова.

- Много е икономично довършването на това трасе. Ще струва една пета от разхода за построяването на газопровод по трасето на „Южен поток“ в Северна България. От първата тръба на „Турски поток“ ще има остатък от 3,8 млрд. куб. м. руски природен газ, които ще влизат в България и могат да се прекарат през съществуващия газопровод в Южна България.

Без инвестиционни разходи ще правим пак транзит. Ние имаме газопровод до Сърбия, но минава през Западните покрайнини и Сърбия го саботира, защото не е в неин интерес, минава през българите и дава хляб на българите в Западните покрайнини. И сърбите го зачертават, а ние в този анализ твърдим, че това е най-изгодното трасе и за националните интереси, с минимални инвестиции правим транзит. Те предлагат тук да се набутваме с тези огромни 2.8 милиарда лева за ново трасе, а със съществуващото правим същия транзит.

А кой да ни защити?

- Ние самите. Искаме да ползваме съществуваща тръба, представяш ли си. Искат да правят нова тръба. Руснаците под натиска на Сърбия не искат да ползват трасето.

А новата тръба, която ще строим трябва да излезе към Белград?

- Да, над Западните покрайнини. Те предлагат нова тръба от Провадия и Северна България, защото са накупувани терени. И какво от това.

Но казвате нещо много важно. Дори да не построим тръбата за една година имаме стара неизползвана?

- Да, по съществуващия газопровод, който е построен и е празен, защото сърбите го зачертават. Целият транзит можем по тази тръба да го пускаме, която е съществуваща. Сърбия отказа обаче категорично да прави връзка на този газопровод с националната си газова мрежа през Западните покрайнини. Това е политическо решение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети