Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Любомир Каримански: Ние сме „за“ приемане на еврото максимално бързо

Парите

Любомир Каримански: Ние сме „за“ приемане на еврото максимално бързо

Любомир Каримански: Ние сме за приемане на еврото максимално бързо - Tribune.bg
Снимка:

„Целият процес на присъединяване към Еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес“, отбеляза управителят на БНБ Димитър Радев

Ние сме „за“ приемане на еврото максимално бързо. Това обяви депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански по време на съвместно заседание на Комисията по бюджет и финанси и Комисията по въпросите на Европейския съюз в Народното събрание, по време на което беше обсъден законопроект за одобрение на Националния план за въвеждане на еврото.

Припомняме, че преди няколко седмици депутатът от ИТН и председател на парламентарната бюджетна комисия разкритикува Асен Василев с остра декларация, с която поиска преди плана да бъде гласуван, да бъде проведен дебат по темата.

Тогава Каримански заяви, че едно от условията за въвеждане на еврото по време на коалиционните съвети е било изготвянето на анализ върху въвеждането му, който е трябвало да бъде изготвен от Министерство на финансите и Българска народна банка и да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни. Според него преди да има такъв подробен анализ не би трябвало да се приема техническия и оперативен план.

Днес Любомир Каримански настоя анализът да е готов до края на 31 юли тази година.

От ИТН поискаха освен това да има решение на Народното събрание за ефектите от приемането на единната европейска валута.

По време на заседанието присъстваше и финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, който обаче остава против предложението на ИТН за анализ за въвеждането на еврото и стопиране по този начин на техническата подготовка за въвеждането на валутата.

Асен Василев отбеляза, че приемането на еврото е стратегически приоритет за страната ни. Още през 2017 година е определена датата 1 януари 2024.

По думите на вицепремиера редица технически дейности трябва да се извършат за спазване на датата, както и да се приемат редица закони.

„Освен политическото желание, ние трябва да сме и технически готови“, категоричен бе Василев.

„Всичко това е залегнало в оперативния план за въвеждане на еврото. Още през юли 2021 планът е публикуван за обществено обсъждане. БНБ са започнали анализ на ползите и негативите от въвеждане на еврото. Ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка. Ако не започнем с нея, няма как да въведем еврото“, предупреди министърът на финансите.

Управителят на БНБ Димитър Радев изтъкна колко е важно как ще върви процесът по въвеждането на еврото оттук нататък. Той предупреди, че от динамиката на политическите събития у нас зависи дали България ще влезе в Еврозоната в индикативния срок от януари 2024 година.

„Целият процес на присъединяване към Еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България“, каза Димитър Радев.

„Необходимо е приемането на 100 законодателни текста, включително и Закон за приемането на еврото. Заради динамиката на политическите събития миналата година обаче, процесът е много забавен и сега трябва да се случи в рамките на 18 месеца“, обърна внимание той.

След влизане в чакалнята на Еврозоната е добре максимално бързо да се присъединим към клуба на богатите, смята Димитър Радев.

Той обаче посочи, че БНБ не може да дава решения на политически въпроси. Радев обясни, че банките ни вече са в Еврозоната, тъй като са част от Банковия съюз.

Той  изрази тревога и настоя да не се бави техническата подготовка по въвеждане на еврото.

Банкер номер 1 в България недоумява как ще се постигне съгласие за приемането на единната европейска валута, при положение, че няма съгласие за бюджета на държавата. Димитър Радев отправи критики и към водената от правителството политика в това отношение.

„Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки“, посочи той.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че заради изборите парламентът не се е произнесъл по оперативния план за въвеждане на единната валута.

„Ние страшно обичаме да се клепаме пред европейските регулатори“, изтъкна депутатът.

От думите му стана ясно, че от ДПС искат да застраховат България срещу особеностите на българския политически и икономически живот.

„ДПС ще подпомага процеса по въвеждане на еврото, но си има не едно, а две наум“, каза още зам.-председателят на ПГ на движението.

„БСП подкрепя въвеждането на еврото“, заяви и Кристиян Вигенин от БСП.

Той посочи, че ще поиска дискусия в групата на социалистите, за да не се блокира присъединяването към Еврозоната.

„Трябва да бъдем много внимателни вместо да изпишем вежди, да не избодем очи“, категоричен бе Вигенин.

„Влизането в Еврозоната трябва да се води от икономически, а не от политически цели“, коментира колегата му от БСП Румен Гечев.

„България трябва много добре да си направи сметката. Решението е стратегическо и е важно, то трябва да се вземе въз основната на ясни сметки“, подчерта Гечев.

Съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов сподели, че е объркан от дебатите.

Той изрази загриженост, че заради политически вендети важни неща може да се провалят.

„Да не си играем с това“, призова Иванов.

Зорница Русинова от Икономически и Социален съвет (ИСС) увери, че те усилено работят по анализ за въвеждане на еврото.

„През юли той ще е готов. За банките е важно възможно най-рано да имат яснота ще въвеждаме ли еврото“, каза Русинова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати