Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Nexo обвини в лъжа служебния финансов министър и шефа на ДАНС

Парите

Nexo обвини в лъжа служебния финансов министър и шефа на ДАНС

Nexo обвини в лъжа служебния финансов министър и шефа на ДАНС - Tribune.bg

„В безсилието си за продължаване на опресията срещу компанията, се използват стари данни за рутинни, редовни ревизии по възстановяване на ДДС, която има всяка една компания, регистрирана по ДДС в България. Видимо в публични регистри и справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма абсолютно никакви данъчни задължения, противно на внушенията на министър Велкова“.

Това се казва в официална позиция на Nexo срещу отговор на парламентарно питане от страна на служебния финансов министър.

Според официалното становище, разпространено от Nexo до медиите с пояснение „новината е за незабавно публикуване“, съдът е казал, че срещу тях няма доказателства, а Председателя на ДАНС –  че действията по разследването са „изцяло българска акция“. Реално дело по същество срещу Nexo не е имало, бяха гледани само мерки на двама задържани, които са под гаранция.

„В отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 г. в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя категорично невярната информация, че за периода 2020 – 2022 г. на дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в “особено големи размери”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лв.“, се казва в позицията.

В нея се посочват и „абсурдните инсинуации от Председателя на ДАНС във връзка с решението на Ен Ди Ес ЕООД да сключи напълно законна и прозрачна сделка за инвестиция в бизнес сграда, описана в Търговския регистър, за да открие още нови висококвалифицирани работни места в България и да разшири екипа си от вече над 600 души“.

Според позицията им в България компанията е изплатила близо 80 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки (18 млн. лв.), и заплати в рамките на четирите години от създаването си, като това не включва инвестициите в офис сгради.

„В рамките на периода 2019 – 2022 г. на Ен Ди Ес ЕООД са възстановени близо 4 млн. лв., а компанията няма никакви данъчни задължения – факт, който е лесно проследим. Единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, което е напълно нормално за една от най-големите компании в България, като ревизиите и техните обжалвания са били с благоприятен изход за дружеството“, твърдят те.

Според отговорът на Велкова само едно от постановленията е обжалвано и върнато за нов преглед. Другите две, твърди министърът, са влезли в сила.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети