Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Росица Велкова: Дъщерна фирма на Nexo има задължения в особено големи размери по ДДС

Парите

Росица Велкова: Дъщерна фирма на Nexo има задължения в особено големи размери по ДДС

Росица Велкова: Дъщерна фирма на Nexo има задължения в особено големи размери по ДДС - Tribune.bg
Снимка:

Три ревизии в последните три години са установили допълнителни задължения в особено големи размери по ДДС на дъщерно дружество на регистрираната в Швейцария „Нексо“ АД. Това отговаря служебният финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутатите от „Възраждане Иво Русчев и Димо Дренчев, предава „Дневник“.

Двамата питат дали дружеството „Нексо“ фигурира след големите данъкоплатци, какви печалби е декларирало, какъв е броят на осигурените в него и съответстват ли обявените печалби на съобщения от прокуратурата оборот в размер на 97 млрд. долара.

От отговорът на министъра се потвърждава, че такова дружество на име „Нексо“ в България няма. В Търговския регистър е вписана компанията „Ен Ди Ес“, чийто едноличен собственик е „Нексо“ от Швейцария. Дружеството не било сред големите данъкоплатци.

Подало е годишни декларации за 2018, 1019, 2020 и 2021 г. с декларирана счетоводна печалба, чийто размер е защитен от закона и може да се предоставя само по искане на президента, службите и няколко други държавни органи само при определени обстоятелства (чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс) или по решение на съда.

Министърът потвърждава обявеното от компанията, че в нея работят 596 души по данни към ноември 2022 г.

В писмения отговор на Велкова не се посочват сумите недовнесен ДДС, установен с ревизионните актове, но от формулировката „допълнителни задължения в особено големи размери по смисъла на Наказателния кодекс“, може да се направи заключение, че всяка от сумите надхвърля 12 хил. лв. (чл. 93, ал.1, т. 14).


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети