Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Няколко добри новини около сделката за ЧЕЗ

Парите

Няколко добри новини около сделката за ЧЕЗ

Няколко добри новини около сделката за ЧЕЗ - Tribune.bg
Снимка:

България вече е в радара на големите инвестиционни банки и без проблеми привлича доказани световни експерти

Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от страна на българското дружество „Еврохолд“ с уверени стъпки върви към финализиране. Миналата седмица стана ясно, че компаниите на ЧЕЗ Груп в страната ни ще бъдат придобити чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V. – 100% собственост на Еврохолд България АД.

Новото дружество е създадено специално за нуждите на сделката и всеки момент очаква получаване на нужните разрешителни от регулаторните органи.

От „Еврохолд“ дори поясниха в официалното си съобщение до медиите, че Eastern European Electric Company B.V. е регистрирана в Амстердам заради изрично изискване на двете глобални инвестиционни банки, които ще финансират придобиването. Deutsche Bank и Nomura гарантират финансиране за сделката, която ще струва на българския холдинг 335 млн. евро.

Дали обаче подобна сделка щеше да бъде възможна преди няколко години?

Слабо вероятно. Страната ни доскоро просто не влизаше в полезрението на големите инвестиционни банки, които искат ясно да виждат рентабилността и възвръщаемостта на средствата, които инвестират. До новата ситуация се стига благодарение на растежа на икономиката, както и стабилността и прогнозируемостта на бизнес средата и политиката в България.

Фактът, че именно българска компания, каквато е „Еврохолд“, става двигател на тази тенденция, може само да дава поводи за оптимизъм.

Друга непреодолима пречка пред финансирането на подобни сделки у нас от страна на глобални лидери в банковия сектор доскоро беше липсата на доказателства за качествен контрол от страна на световни имена в експертизата в различните сектори.

„Еврохолд“ обаче доказаха, че и в това отношение няма нерешими проблеми, привличайки в екипа си някои от световноизвестните имена в енергетиката. Привличането на международни мениджъри като англичанина Гари Левсли и румънеца Дан Каталин Станку по всяка вероятност е било едно от изискванията на Deutsche Bank и Nomura.

Не е за пренебрегване обаче дори самият факт, че страната ни вече е привлекателна за експерти от подобен ранг.

Англичанин с десетилетия опит в енергетиката съветва Еврохолд по сделката с ЧЕЗ

И един от най-добрите румънски енергийни експерти ще съветва Еврохолд за ЧЕЗ

Утре „Еврохолд“ официално ще представи двамата чуждестранни специалисти, които влязоха в енергийния борд за сделката за ЧЕЗ. Пред медиите ще застанат още българският член на борда Георги Миков, както и ръководителите на „Еврохолд“ Асен Христов, Кирил Бошов и Васил Стефанов, който отговаря за „Сливания и придобивания“. Очаква се от дружеството да представят стратегията си за развитието на ЧЕЗ в България.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЧЕЗ, Еврохолд

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати