Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврохолд доказа сериозни намерения за ЧЕЗ и увеличи приходите и печалбите си

Парите

Еврохолд доказа сериозни намерения за ЧЕЗ и увеличи приходите и печалбите си

Еврохолд доказа сериозни намерения за ЧЕЗ и увеличи приходите и печалбите си - Tribune.bg
Снимка:

Документите за сделката вече са в КЗК, дружеството привлече доказани международни експерти в енергетиката

С поредни твърди и систематични действия дружеството Еврохолд затвори устите на скептиците по отношение на сделката за активите на ЧЕЗ в България. Само преди ден най-големият публичен холдинг у нас обяви, че е увеличил значително приходите си и оперативната си рентабилност през първите 6 месеца на 2019 г.

Бизнесът на Еврохолд се разраства със стабилни темпове, оперативната печалба бележи 4% ръст и достига до 20.1 млн. лв., а общите приходи растат с 31% на годишна база, надхвърляйки 786 млн. лв.

Еврохолд увеличава значително приходите си и подобрява оперативната си рентабилност през полугодието

Впечатляващите финансови резултати идват като потвърждение на готовността на българското дружество да завърши сделката за ЧЕЗ със собствени средства и финансиране от две доказани световни финансови институции – Deutsche Bank и Nomura, които гарантират финансиране на придобиването, което ще струва на българския холдинг 335 млн. евро.

Сделката за активите на ЧЕЗ се намира на финалната права, като от Еврохолд са в очакване на одобрение от регулаторните органи у нас. Холдингът от месеци има „зелена светлина“ от чешката страна и от финансиращите институции.

Още през юли своята дейност официално стартира и Енергийният консултативен съвет към Еврохолд по сделката за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в страната ни. На този етап органът е в състав трима експерти със солиден международен опит в енергийния бизнес – англичанинът Гари Левсли, румънецът Дан Каталин Станку и българинът Георги Миков. По всяка вероятност включването на Гари Левсли и Каталин Станку е по изискване на осигуряващите финансирането Deutsche Bank и Nomura.

Англичанин с десетилетия опит в енергетиката съветва Еврохолд по сделката с ЧЕЗ

И един от най-добрите румънски енергийни експерти ще съветва Еврохолд за ЧЕЗ

Очаква се други двама експерти от международен ранг да се присъединят към съвета, но на този етап техните имена все още не са известни.

Придобиването на активите на ЧЕЗ ще бъде под № 17 за холдинга за последните две десетилетия. Досега компанията успя да сключи 16 успешни сделки за компании от различни сектори в Централна и Източна Европа с водещи в своите сектори корпорации на Стария континент.

ЧЕЗ обаче е първо стъпване на Еврохолд в полето на енергетиката, което става възможно в резултат на стабилните финансови резултати на холдинга. Увеличените приходи на групата с повече от 2.5 млн. клиенти в Европа и близо 3000 служители, е ясен знак към международните партньори и българските институции и потребители, че сделката може да бъде финализирана без сътресения в предварително поставените срокове.

Очакванията са, че придобиването ще бъде приключено в рамките на настоящата календарна година.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати