Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Проф. Тасев за новата проверка на „Еврохолд“ от КЗК: Хабене на енергия и ресурс, изкуствено задържане на процедурата

Парите

Проф. Тасев за новата проверка на „Еврохолд“ от КЗК: Хабене на енергия и ресурс, изкуствено задържане на процедурата

Проф. Тасев за новата проверка на Еврохолд от КЗК: Хабене на енергия и ресурс, изкуствено задържане на процедурата - Tribune.bg
Снимка:

След 90 дни става ясно за АЕЦ „Белене“

Проф. Тасев, изказвате се оптимистично за сделката на „Еврохолд“ за активите на ЧЕЗ. Какви са причините за вашия оптимизъм?

В момента, в който се прие новата законова рамка, която задължава нашите контролни институции да се намесят преди самата сделка, аз казах, че това е някакъв юридически нонсенс. Защото чешката страна въобще не трябва да се интересува от това кой ще дойде и какво ще се случи. Това е наш проблем. Освен това ние изглеждаме много зле пред чешката страна. Ако и тази сделка се провали, очаквам поредното арбитражно дело.

Чешката страна се интересува само от едно – някой да плати цената, която те са поискали и точка. А ние се явяваме и казваме „не, не виждате ли очите на Гинка са кафяви, ние предлагаме Пенка със сини очи, но със сто милиона по-малко“. Как ви изглежда това нещо? Ето тук е казусът.

Моят извод е, че Еврохолд не блъфират. Прекалено голям е залогът иначе, за да излязат публично. Еврохолд трябва наистина да са самоубийци. Защото, представете си, че се произнесе положително КЗК на този етап и се сключи сделката. След това при дълбочинна проверка, ако се окаже, че има някакъв проблем, те ще фалират. Освен това, аз присъствах на високо представяне, те увериха, че имат парите!

Основен принцип е, че „времето за реализация на всяко инвестиционно намерение е обратно пропорционално на наличните средства, т.е., когато има пари – става бързо. Когато няма пари, има съвещания, заседания и т.н. Те декларират, че имат парите. Следователно тази сделка е възможна от гледна точка готовността на „Еврохолд“. Освен това те казаха, че „зад кадър“ по анализ на ситуацията стоят 130 елитни експерти, не само български. Значи наистина те обхващат един голям периметър от познания, за да го концентрират в тази посока.

Така че, за мен, който и да е, не „Еврохолд“, а каквото ще да е, ние и по действащото законодателство имаме достатъчно гаранции за крайния потребител. КЕВР чрез така наречения лиценз следи ако има промяна в поведението на лицензианта. Има много силни законови възможности да се защитим. За мен всичко това беше едно абсолютно хабене на обществена енергия и обществен ресурс, изкуствено задържане на процедурата, което може да доведе до поредното дело срещу България.

Но може ли да се очакват проблеми за сделката в КЗК и КЕВР?

Формално доводът на КЗК изглежда логичен. Те казват нещо просто – след като „Еврохолд“ в има застрахователна компания с голяма капитализация, тя силно влияе върху пазара на застрахователни услуги. Междувременно, когато закупят електроразпределителните и снабдителните дружества на ЧЕЗ, които се продават в момента в пакет, то те ще могат да дадат възможност на търговците, чрез съответните застрахователни полици и банкови гаранции, да бъдат конкурентноспособни на пазара на предлагане. Което означава, че може би ще предлагат на по-ниска цена, което е добре за крайния потребител, но ще окажат натиск върху по-малките играчи.

Т.е от формална гледна точка има нещо логично. Според мен обаче не е чак толкова основателно, защото самите електроразпределителни дружества, електроразпределителното дружество на ЧЕЗ, то има основно предимство, че владее информационната база. То има профили на всички свои потребители, т.е. то вече има едно определено предимство, което му е дадено от закона. А това, че допълнително ще има банкови гаранции, не е чак толкова съществено. Тук нещата са на кантар. Но лично аз смятам, че тази сделка вече в крайна сметка трябва да се състои, за да се успокои обществеността и да отклоним една потенциална опасност – да бъде заведено поредното дело срещу нас.  Пак повтарям, що се отнася до действащото ни законодателство, имаме достатъчно гаранции да бъде защитен интересът на крайния потребител.

Има ли възможност чешката страна да се откаже от сделката?

Те откровено казано вече се измориха, но отказването от сделката, не означава, че няма да заведат дело срещу нас. Напълно е възможно, да. Не е необходимо човек да бъде юрист, за да разбере какви са законовите основания. Една сделка, която се провежда по чешкото законодателство, един актив, който е изцяло чешка собственост и чешкият собственик решава да го продаде, другата страна създава определени пречки това да се случи. Това вече две години. Така че те имат всички основания за пропуснати ползи да се съди държавата. …Аз от първия ден казвам, че сътворихме юридическо чудо тук. Очевидно под натиск на някои политически сили. Наистина станахме за смях пред обществеността, която е компетентна в юриспруденцията. Аз съм разговарял с юристи и те имат същото мнение. Пак казвам не е необходимо да сте юрист, за да разберете, че цялата тази история не е логична. Сто пъти ще повторя, че българското законодателство във формата, в която беше, дава достатъчни гаранции за нас крайните потребители, че не ни застрашава с абсолютно нищо смяната на собствеността.

Какво ще се случи с проекта Белене?  Кога очаквате да има развитие?

В момента това, което излезе като официална информация от Министерството на енергетиката – до края на този месец приключват 90-те дни за излъчване на така нар. шорт листа. След това, останалите месеци са за работа на една специализирана комисия, която ще бъде с по-широко експертно участие. Дори аз получих предложение да участвам в нея. Тогава ще разглеждаме конкретно офертите. Но аз мисля, че там нещата не са чак толкова неясни.

Логичният вариант е руската страна строи  и инвестира ядрения остров, защото друг не може да го направи.“Фраматом“ и General Electric взаимно се допълват при неядрената част, българската страна участва с апорт. Значи се получава една много интересна комбинация, да бъде българо-руско-американско-френски проект. Има Европа, има България, има Русия. Мисля, че това е добрият вариант, защото най-добрите в отрасъла са включени.

Примерно General Electric има най-добрия електрогенератор и най-добрата турбина „Арабел“. Тя е уникална, в момента - 1200 мегавата. За мен това е решението. Очевидно в следващите девет месеца няма да представлява голяма трудност да се излъчи крайния потребител, но тогава ще получим вече обвързващите оферти. Все още нямаме шорт листата, а с шортлистата - обвързващите оферти. Чак тогава вече може да се говори.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети