Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Еврохолд“: Да бъде спряна сделката с ЧЕЗ би било национално предателство

Парите

„Еврохолд“: Да бъде спряна сделката с ЧЕЗ би било национално предателство

Еврохолд: Да бъде спряна сделката с ЧЕЗ би било национално предателство - Tribune.bg
Снимка:

Българският холдинг призна интерес към регионална експанзия, искат и ЧЕЗ-Румъния

До 25 дни се очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България. После по придобиването трябва да дадат становище и експертите от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Най-късно в края на тази или началото на следващата година всичко по сделката трябва да е приключило и новите собственици от „Еврохолд“ да влязат във владение.

Това стана ясно днес на пресконференция на холдинга, в която се включиха журналисти и енергийни експерти.

ЕврохолдЕврохолд

Ръководството на „Еврохолд“ демонстрира оптимизъм, че се върви към финализиране на процеса по придобиването. Финансирането е осигурено и имат възможност веднага да преведат средствата към чешката фирма. Две глобални инвестиционни банки ще финансират сделката на стойност 335 млн. евро. – Deutsche Bank и Nomura.

„Работим с две световноизвестни банки, които досега не са стъпвали в България. Сделка с финансиране от тях ще подобри имиджа на страната ни“, коментира Васил Стефанов, който отговаря за „Сливания и придобивания“ в „Еврохолд“.

В сделката няма да има тайни играчи, още по-малко руски капитали, уверяват от ръководството.

„В България има големи финансови групи, но малко са компаниите от подобен мащаб, чиито собственици можете да видите на корпоративния сайт“, обеща пълна прозрачност председателят на Управителния Съвет Кирил Бошов. Той, заедно с Асен Христов и Велислав Милков са реалните собственици на „Старком България“, притежаваща 55% от „Еврохолд“. Останалите 45% са разпределени на: 30% публично търгувани акции на БФБ и ВФБ, както и 15% собственост на Фонда KJK в Люксембург.

Председателят на Надзорния съвет на „Еврохолд България“ Асен Христов е категоричен, че не вижда причини да няма сделка.

Асен Христов, ЕврохолдАсен Христов, Еврохолд

„От моя гледна точка, дано не е силна думата, но това би било национално предателство. И то поради простата причина, че е по-лесно да регулираш българска компания, отколкото чужда. ЧЕЗ са ни партньори по продажбата, но независимо от това, ако аз взимах решенията, щях да предпочета български компании да притежават големите български активи. Останалото е износ на национален капитал и възможност за влияние на чужди страни върху българската икономика“, заяви той.

Компанията обаче в никакъв случай не зависи от тази сделка, уверяват от „Еврохолд“.

„Доста добре върви в момента проектът със застраховането ни. Започнахме дейност и в някои други страни. Дейността в Полша се развива изключително добре. В Гърция също. Еврохолд се развива и ще продължи да се развива“, каза Христов.

От дружеството не крият, че амбициите им в енергосектора нито се изчерпват с активите на ЧЕЗ, нито пък с България. Проявяват интерес и към активите на чешката компания в Румъния, които също са за продан. Ще се състезават и за други атрактивни активи в региона, за които се очаква да бъдат в продажба скоро.

„Да, ние имаме интерес към регионална експанзия. Друго би било жалко при екипа, който сме създали“, коментира председателят на Надзорния съвет.

Над 120 души работят за осъществяването на сделка – икономисти, юристи и енергийни експерти. Двама международни мениджъри влязоха в енергийния екип на „Еврохолд“ - англичанинът Гари Левсли и румънецът Дан Каталин Станку, които са част от консултативния съвет към холдинга. В него влиза и българинът Георги Миков, който е един от най-добрите родни експерти в сектора. Очаква се още имена с международен авторитет да станат част от борда.

Гари Левсли и Дан Каталин СтанкуГари Левсли и Дан Каталин Станку

„Ако „Еврохолд“ придобие активите, целта ще бъде да наложи най-добрите оперативни практики. При качествена работа ще има добри печалби за акционерите и добри услуги за потребителите“, заяви Левсли, който има десетилетен опит в енергетиката и допреди няколко години беше изпълнителен директор за България на американската компания ContourGlobal – мажоритарният акционер в „ТЕЦ Марица Изток 3“. Освен това е бил на ръководни позиции в Medway Power Station в Кент, AES Silk Road със седалище в Москва, AES Drax Power Ltd., Kiev & Rivne Electricity Distribution и Donbass Fuel & Energy Co. (DTEK).

Колегата му Дан Каталин Станку е сред най-добрите румънски енергийни експерти и също беше представен днес пред медиите. Той има 30-годишен опит като ръководител на няколко ЕРП-та в северната ни съседка. Работил е за Електрика Букурещ, E.ON Moldova и CEZ Oltenia S.A., като допреди няколко месеца беше Председател на Управителния съвет на трите дъщерни дружества на Electrica: Трансилвания Норд, Трансилвания Суд, Мунтения Норд.

Третият в енергийният борд, Георги Миков, е добре познат у нас. Той е бивш изпълнителен директор на Електроразпределение София Jsc и на Националната електрическа компания.

Тримата представиха стратегия за развитие на активите на ЧЕЗ в следващите години. В нея влизат инвестиционни разходи в размер на 270 млн. лв. до края на 2020 година и още 260 млн. лв. за следващия регулаторен период. С намаляване на загубите на електрическа енергия и внедряване на интелигентни системи за управление от дружеството искат да създадат условия за задържане на крайните цени за потребителите.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети