Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Еврохолд внесе в КЗК допълнителни документи за ЧЕЗ, в комисията имат всичко за бързо решение

Парите

Еврохолд внесе в КЗК допълнителни документи за ЧЕЗ, в комисията имат всичко за бързо решение

Еврохолд внесе в КЗК допълнителни документи за ЧЕЗ, в комисията имат всичко за бързо решение - Tribune.bg
Снимка:

Холдингът приветства да бъде направен задълбочен анализ на сделката, не се притесняват, че може да бъде установена концентрация

Броени дни, след като Комисията за защита на конкуренцията поиска да анализира по-подробно сделката между Еврохолд и ЧЕЗ, от холдинга внесоха всички необходими документи пред органа. Изключително бързите и решителни действия на компанията са ясен знак, че се чувстват спокойни от документацията по споразумението, както и че не желаят да губят време и да бавят сделката.

Увереността на Еврохолд говори, че експертите на компанията не виждат проблем с проверката, която предстои. Освен това са спокойни, че КЗК няма да намери данни за изразените притеснения, че „купувачът може да злоупотреби с положението си на застрахователния пазар и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар.“

КЗК обяви, че ще прави подробен анализ буквално ден, след като Еврохолд представиха пред експерти и медии стратегията си за развитието на активите на ЧЕЗ у нас, както и екипа си от енергийни специалисти с международен авторитет.

Еврохолд: Да бъде спряна сделката с ЧЕЗ би било национално предателство

Според юристи КЗК действа странно и пресилено, подлагайки холдинга на задълбочен анализ. А въпреки че КЗК има правомощията да вземе такова решение, за всичките години на съществуването си по-малко от 5% от случаите са преминавали през подобно задълбочено проучване.

Адвокати: Решението за анализ на сделката за ЧЕЗ е странно и пресилено

„Във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши задълбочено проучване на придобиването на компаниите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД предостави на регулатора допълнителни документи. В документите са представени доказателства за приложимите регулаторни изисквания и разпоредби на застрахователния и енергийния пазар, ограничителните режими на Платежоспособност II, рестриктивните разпоредби за публичните дружества, както и нормите, касаещи контрола на сделките между свързани лица“, обявиха днес от холдинга.

Еврохолд предоставя още допълнителна информация на КЗК за географския обхват на изследваните пазари, на които оперират холдингът и дъщерните му застрахователни дружества, базирани в България (ЗД Евроинс АД и ЕИГ РЕ ЕАД), предлаганите от застрахователните компании продукти, реализираните от тях премийни приходи и дела им в общите приходи на холдинга, притежаваните от дружествата пазарни дялове в различните застрахователни сегменти и други.

В документите се констатират следните по-важни моменти: 

  Застрахователните дружества на Еврохолд в България нямат водеща позиция в „застраховка гаранции“ на българския пазар нито поотделно, нито взети заедно. Комбинираният им пазарен дял в този сегмент е 5%. 

  Застрахователните дружества на Еврохолд в България не предлагат „застраховка гаранции” на търговци на електроенергия и нямат приходи от този продукт.   

  Застрахователните дружества на Еврохолд в България предоставят застрахователни гаранции по обществени поръчки в различни сектори.  Доколкото ги има, енергийните дружества са бенефициенти, а не са купувачи на този вид застраховки. Същите застраховки се предлагат от много на брой застрахователни компании и при много по-добри условия.

При осъществяване на концентрацията между застрахователните дружества на Еврохолд и дружествата от групата на ЧЕЗ България, същите ще са свързани лица. Съгласно европейската регулаторна рамка в енергийния сектор, директива Платежоспособност II, общите европейски разпоредби, отразени и в българското законодателство, сделките между свързани лица, както и финансовото подпомагане на свързани лица, са силно регулаторно ограничени. Над определени лимити те са дори забранени. Поради тази причина няма как търговците на електроенергия от новата група да се възползват или да получават каквото и да било конкурентно преимущество под формата на гаранционна застраховка от застраховател в групата. Вътрешногруповият достъп на търговците до “застраховка гаранции” ще бъде негарантиран, бавен и финансово неизгоден за всички участници в групата.     

Европейското законодателство, имплементирано и в българската нормативна уредба, стриктно ограничава финансовите групи по отношение на подкрепата за свързани дружества.

Европейската практика в конкурентното право допуска възможността финансови групи да инвестират на енергийния пазар, без да се констатира каквото и да било конкурентно предимство от тази свързаност. Има множество примери в ЕС за големи финансови групи, които пряко или непряко, инвестират в енергийни компании. В предоставените на КЗК документи са приложени редица примери за значително взаимодействие между енергиен и застрахователен пазар на европейско и глобално ниво. 

Еврохолд приветства решението на КЗК за задълбочено проучване и е готова да съдейства и подпомага комисията с още информация, както и да отговаря на всички нововъзникнали въпроси.

Пълната информация от предоставените на КЗК документи може да намерите на сайта на Еврохолд тук

За Еврохолд България АД

Еврохолд България АД е най-големият публичен холдинг в България и водеща независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ). Компанията развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има близо 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 10 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Русия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и извършва нишови операции в Испания, Полша и Италия. През март 2019 г. ЕИГ се споразумя да придобие 4 застрахователни дружества от германската ERGO в 3 европейски страни - Румъния, Чехия и Беларус.

www.eurohold.bg www.eig.bg


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети