Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Прогноза: Цената на газа ще намали сметките за парно от следващия отоплителен сезон

Парите

Прогноза: Цената на газа ще намали сметките за парно от следващия отоплителен сезон

Снимка:

Намаляването на цената на руския газ с 40% се равнява на 300 млн. лв. годишно, това ще се отрази на парното, електроенергията и стоките за масово потребление. Това заяви пред БТВ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев 

„Част от тези средства ще останат във фирмите, които ще могат да ги използват за инвестиции и вдигане на заплати“, каза Добрев.

Той уточни, че на бизнеса ще бъдат върнати директно пари, а от това ще спечелят и гражданите. Предстои КЕВР да реши дали ще бъдат върнати пари и на потребителите, но вероятността е малка.

„По отношение на топлофикациите – има два начина , да се промени цената със стара дата и всеки да има да получава обратно средства или тази цена да бъде сметната в цената за напред. Това ще го прецени регулаторът. Според мен, по-лесно е да се определи нова цена, отколкото на всеки един да се изчислява 50 лв., 15 лв. и т.н.“, коментира бившият министър.

По думите му възстановените на бизнеса средства ще подобрят ликвидността на компаниите, както конкурентоспособността им, защото ще се намалят разходите.

„Чух анализи на някои хора, които са се самопровъзгласиха за енергийни експерти, защото нямат един ден трудов стаж в енергетиката. Те твърдят, че българската цена все още е по-скъпа. Тя е по-скъпа, ако се гледате газа в танкера, обаче не е по-скъпа от тази, ако бъде разтоварена и стигне до България“, коментира Добрев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още