Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С европейско финансиране България ще може да инвестира в модернизация на икономиката и високи технологии

Парите

С европейско финансиране България ще може да инвестира в модернизация на икономиката и високи технологии

С европейско финансиране България ще може да инвестира в модернизация на икономиката и високи технологии - Tribune.bg
Снимка:

Предложението на ЕК ще бъде обсъдено в Европейския съвет на заседание на 18 и 19 юни

За възстановяване на европейската икономика след последиците от кризата Европейската комисия направи ново предложение за Многогодишна финансова рамка на Съюза за периода 2021-2027 г. Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. се предлага да бъде в размер от 1,1 трилиона  евро, което е съпоставимо с предходните два бюджета на ЕС, съобщиха от Министерски съвет.

Различното този път е Планът за възстановяване на ЕС в размер на 750 млрд. евро, който е извън многогодишния бюджет на Съюза и следва да се изпълни до края на 2024 г. Две трети от тези средства ще бъдат предоставяни под формата на грантове (безвъзмездна помощ), а една трета – като кредит. Средства ще бъдат осигурени чрез поемането на заем от световните финансови пазари от страна на ЕС със срок за изплащане до 2058 г.

Предложението на ЕК ще бъде обсъдено в Европейския съвет на заседание на 18 и 19 юни.

България е една от общо 4-те държави, които получават повече средства за Кохезионна политика в сравнение с периода 2014-2020г. Вноските на страната ни в бюджета на ЕС за целия период 2021-2027г. се изчисляват от ЕК в размер на 3.3 млрд. евро, което опровергава твърденията, че страната ни ще бъде донор.

Така по Многогодишната финансова рамка 2021-2027г. се очаква страната ни да реализира като проекти и преки плащания 16.7 млрд. евро, в т.ч. Кохезионна политика - 8.78 млрд. евро, Преки плащания ОСП близо 5 млрд. евро,  Европейски фонд за развитие на селските райони – 2 млрд. евро, от 3 фонда за миграция и сигурност – 239 млн. евро, Фонд за справедлив преход – 668 млн. евро и за АЕЦ „Козлодуй" – 56 млн. евро.

Според правителството особена важност за нас е своевременното постигане на сделка по така предложения План за възстановяване на ЕС. Допълнителното финансиране по текущата Кохезионна политика за отговор на COVID-19 e 692 млн. евро.

Измеренията за България в Европейския план за възстановяване включват над 9 млрд. евро допълнителни грантове и 3 млрд. евро заеми по инструмента „ЕС от ново поколение“. По инструмента за възстановяване и устойчивост, грантовете са 6.13 млрд. евро и 3.1 млрд. евро - заеми. Фондът за справедлив преход заделя 2.02 млрд. евро, а допълнителното финансиране от Европейски фонд за развитие на селските райони е в размер от 376 млн. евро.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати