Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. 2 за ДБ, 1 за ИТН: Петият и вторият в НС поеха ръководството на парламентарните комисии

Политика

2 за ДБ, 1 за ИТН: Петият и вторият в НС поеха ръководството на парламентарните комисии

Снимка:

Начело на правната комисия в парламента се оказа адвокат по спортно право

След провеждането на 2 от най-скандалните заседания в историята на българския парламентаризъм, откъм работа депутатите се оказаха доникъде. На този етап народните представители от мнозинството трябваше да имат готовност с избирането на постоянните парламентарни комисии, които традиционно са в порядъка на 10-15 на брой.

Вместо това ИТН, БСП, ДПС, ДБ и ИСМВ взеха решение на първо място да сформират само 3 комисии: правна, здравна и финансова. Въпреки наложената практика председатели на комисиите да стават представители на различни политически сили – с превес на най-големите, неформалното мнозинство демонстрира съгласие и връчи 2 от тях на петите: „Демократична България“.

Начело на здравната комисия застава пулмологът д-р Александър Симидчиев от ДБ. Той е предпочетен пред други известни лица като проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на лаборатория по експериментална имунология в Института по микробиология на БАН (ИТН) и чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, доктор на медицинските науки с три специалности – „Акушерство и гинекология“, „Онкология“ и „Хирургия“ (ГЕРБ).

Комисията по бюджет и финанси също беше оставена за ДБ. Начело на нея застана икономистът Георги Ганев, който е програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии.

Начело на Комисията по правни въпроси е Радостин Василев – бивш юрист на ЦСКА. Адвокатът е познат главно като експерт по спортно право, а сред клиентите на правната му фирма са Димитър Димитров – Херо, Кирил Десподов, Ивелин Попов, Спас Делев, ПФК Арда (Кърджали), ПФК Локомотив (Пловдив) и Атанас Курдов. В парламента обаче ще трябва да се посвети на по-различни теми, тъй като комисията му ще бъде водеща по проектите за промяна на Изборния кодекс и на Конституцията.

На фона на липсващите постоянни комисии, депутатите имат временна комисия, чиято задача е да разследва Бойко Борисов. Тя беше връчена на Мая Манолова от ИМВР.

Правилникът на новия парламент, за който самите участници смятат, че няма да работи дълго, се пише от комисия, оглавена от ИТН.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още