Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. В парламента – критики срещу Порожанов заради африканската чума

Политика

В парламента – критики срещу Порожанов заради африканската чума

В парламента – критики срещу Порожанов заради африканската чума - Tribune.bg
Снимка:

ВМРО: Мерките за справяне са адекватни, но закъснели

Народният представител Александър Сабанов от ВМРО определи мерките, които Министерството на земеделието предприема срещу разпространението на африканската чума по свинете като  адекватни. Той припомни, че още 2017 г. с група народни представители са внесли законопроект за изменение и допълнение на закона за опазване на дивеча, с който да се разреши груповия лов на дивата свиня.

Законопроектът е приет през 2018 г., но заповед на министър Румен Порожанов, с която забранява лова, на практика обезсмисля усилията на депутатите.

„Мерките, които се взеха миналата година, все пак са си свършили работата, защото имам информация от ловци от миналата седмица, че няма нито една диря, прекосила тази граница. Мерките, които се взимат в момента, разбира се са адекватни, но за съжаление са закъснели, защото в другите държави, в които е минала чумата, е доказано, че леталният край е почти 100%. В България секторът е застрашен“, коментира Сабанов.

„Има опасност България да загуби индустриалното свинепроизводство. Загубите ще са от 600-800 млн. лв. Това трябва да се обезщети дали от европейски средства или по друг начин, но загубите за икономиката ще са по-големи. Имате ДДС, което е приход за държавата, има съпътстващи производства като фуражопроизводството и други, които подпомагат свинепроизводството, да не говорим за хората. Хиляди заети ще останат на улицата, като не се знае и дали ще останат в България. За този бизнес трябват специалисти за възстановяването му. За 15 г. стигнахме до 40% от вътрешната консумация на свинско месо да е българско. Изведнъж ще стигнем нула“, посочи той.

Бюрхан Абазов от ДПС предупреди, че ако не се вземат мерки като при извънредна ситуация, заразата по свинете ще се разпространи.

„За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха управляващите до тук са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критичната ситуация“, разкритикува властите Абазов.

За оградата по границата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че била като за детска площадка.

„С височина около 1 м, около която намериха едно умряло прасе, а изследванията показаха, че то е умряло от смях“, удари на шега той Абазов.

Социалистът Пенчо Милков подчерта, че БСП не политизирала въпроса с чумата по свинете.

„Заболяването го видяхме как настъпва, как премина границата, сега го виждаме как се разпространява. Имаше успиване, че всичко е наред, построили сме еднометрова ограда и тя ще ни спаси, само че не е така“, каза той.

Според Милков по време на разплода на прасетата е трябвало да бъдат отстреляни всички диви прасета, които разпространяват като първи вектор заразата.

„Докато в Румъния гърми заболяването, фуражи влизаха в България. Докато сега ще видите какво ще стане, другите държави ще затворят границата си с България за продукти от свински произход, за фуражи и за зърно“, предупреди социалистът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп