Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БГ евродепутати пишат до всичките си колеги: Прокремълският ни президент атакува демокрацията

Политика

БГ евродепутати пишат до всичките си колеги: Прокремълският ни президент атакува демокрацията

Снимка:

Евродепутати от ГЕРБ-СДС изпращат писмо до всички членове на Европейския парламент. То е по повод последните събития в страната.

Текстът на писмото беше публикуван във Фейсбук от евродепутата от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов:

Днес, неделя 30 май, ние, евродепутатите от групата на ГЕРБ-СДС, а именно: Асим Адемов, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев и пишещият тези редове, изпратихме писмо до всички членове на Европейския парламент, което може да прочетете приложено.

Утре всички евродепутати ще се запознаят с него и ще бъдат информирани за случващото се в България, след като прокремълският ни президент назначи „служебно правителство“, което започна атака срещу демокрацията.

Тази ни инициатива е израз на тревога и загриженост. Същевременно назрява моментът, в който българските граждани ще трябва по-твърдо и решително да се противопоставят на пълзящия опит за преврат и налагане на авторитарни методи на управление от страна на президента Радев и монтираното от него правителство.

Това ще се наложи поради факта, че в момента няма действащ парламент, който да осъществява парламентарен контрол върху дейността на отделните министерства и на служебния кабинет като цяло.

„Служебното правителство действа като предизборен щаб на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите опоненти“, пише още в писмото и са изброени част от най-смущаващите изяви на вицепремиера Бойко Рашков: обвиненията без доказателства, натискът срещу журналисти, възраждането на понятието „бивши хора“.

„Бивши хора“ беше изразът, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура - всички царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци и производители, дипломати и бивши политици. „Бившите хора“ бяха изпратените в трудови лагери или на смърт; понякога включително някои от членовете на техните семейства“, обясняват евродепутатите.

Те алармират още за уволнението на директора на Държавната агенция за национална сигурност след успешната операция по разбиване на руска шпионска мрежа в страната.

„Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим - разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти. Ще продължим да следим ситуацията и да Ви информираме надлежно. Оставаме на ваше разположение за допълнителни справки“, завършва писмото.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още