Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Биков: Щом Борисов и Радев започнаха да говорят почти едно и също, нещата са очевидни

Политика

Биков: Щом Борисов и Радев започнаха да говорят почти едно и също, нещата са очевидни

Биков: Щом Борисов и Радев започнаха да говорят почти едно и също, нещата са очевидни - Tribune.bg
Снимка:

„Имахме вътрешно усещане, че е добре правителството да покаже какво може и да стигне до естествения си разпад. Но очаквахме това да се случи по-късно. Става въпрос за хора, които са неграмотни политически. Затова и изходът беше ясен“. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му  БСП и „Демократична България“ са жертва на случващото се в момента.

„Те ще си понесат щетите – едните, защото мълчат, а другите, защото говорят. Кирил Петков не можа да изгради реалистична конструкция на управлението. Конструира се сложно управление на базата на обещанията и на моментните размисли на Кирил Петков в мола. Не се помисли как ще се вземат решенията в коалицията“, обясни той.

Биков коментира, че има един политически брокер, който движи нещата, „и това е Радостин Василев. Той е явният човек, който събира гласове от ИТН. Брокерите започнаха да стават основни фигури в управлението. Това ще доведе до срив на доверието“, подчерта той.

Дори и да се намерят достатъчно хора, които да гласуват срещу вота на недоверие, според Биков след това ще настъпи още по-тежка политическа криза.

„Щетите, които тези хора ще нанесат на държавата, няма да знаем какво да правим след тях. Ще провалят Плана за възстановяване. Ще доведат нещата до тотална безизходица. Ще се ескалира напрежението по улиците. Сегашното управление е базирано само на това кой кого харесва като човек и кой кого не харесва. Такава беше идеята им – Борисов. Управлението беше структурирано около Борисов и затова се разпада. Единственият аргумент на това управление е Бойко Борисов“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Той допълни, че правителството е слабо и безпомощно пред предизвикателствата и дава основателни тези на по-антизападно настроените да кажат – това ви е Западът.

„И ПП, и ДБ казват, че едва ли не те са единственият гарант за европейския път на България. Ако те са единственият гарант, тежко ни. Тези хора не могат да издържат шест месеца в управлението, какво остава да пазят българския път“, подчерта Биков.

По думите му, докато вървят обвинения, че едни са фашисти, а други - мафиоти, „ще докараме страната до пълна безпътица, до каквато вече почти сме стигнали“.

„По време на протеста през седмицата в парламента имаше хора, които ходеха да показват на тези отвън кой депутат откъде ще излезе. Това бяха хора от ПП. Но те не си дават сметка какво правят“, обясни той.

Тома Биков не би подкрепил правителство с мандат на ПП в рамките на този парламент.

„Не мисля, че е коректно с нашия мандат да бъде съставено правителство в този парламент, при положение че сме втора политическа сила. Нуждаем се от легитимно управление... Основната роля и отговори трябва да дойдат от президентската институция. Щом се е стигнало до там Борисов и Радев да говорят едно и също, може би това, което казват, да е очевидно, а не да е пак плод на мафията. Как може децата на Борисов да не го предават от 2007-2009 година досега, а ПП и Радев да стигнат до това положение за месеци“, заяви той.

Според депутата е по-добре да се отиде максимално бързо на избори.

„В проекта на френското председателство за преговорна рамка между Република Северна Македония и Европейския съюз има много неясноти. Явно се изпълнява някакъв план. Изключително много си отслабихме позицията с тези две външни политики, с поемането на ангажименти, които Кирил Петков не може да изпълни“, коментира още Биков.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема