Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

Политика

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта - Tribune.bg
Снимка:

Над 1 млрд. лв. годишно харчат българите за талончета за търкане

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие промените в закона за хазарта с 11 гласа „за“ и 6-ма „въздържали се“. Измененията бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов.

„Редно е държавата да си върне ролята в хазартните игри“, настоя пред колегите си Симеонов.

С промените в закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Според новите текстове продажбата на хазартни талони ще става само в определени обекти, които са на разстояние не по-малко от 300 метра от учебни заведения.

„Законът за хазарта ще ограничи лудостта с талончетата, която през последните години се разпространява“, изтъкна и  председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.  

По думите ѝ над 1 млрд. лв. годишно харчат български граждани, обикновено пенсионери и хора с ниски доходи, за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт.

„Когато един човек влезе в казино или игрална зала, знае, че отива да играе хазарт. Когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за левче, две или три, с което той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема като хазарт", коментира Менда Стоянова.

Новите текстове в закона за хазарта предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз.

Пред депутатите Симеонов заяви, че към настоящия момент Българският спортен тотализатор успява да вземе само една малка част от тази дейност и съответно малка част от приходите да насочи към нуждите на спорта. Освен това, по сега действащия закон, частните компании в сектора нямат задължение да заделят пари за спорт. Единственото изискване на операторите е да заделят една такса.

„Става въпрос за обороти в размер на стотици милиони левове, по приблизителни оценки за над 600 млн. лева. Така, че тази дейност е редно държавата отново да си я вземе обратно“, отбеляза Симеонов в мотивите си.

След гласуването лидерът на НФСБ заяви пред медиите, че не е било нужно да съгласува текстовете си с Министерството на финансите, което също внася отделни предложения за промени в закона.

По повод коментарите на бизнесмена Васил Божков, че промените в закона за хазарта са противоконституционни и той ще си търси правата в съда, председателката на бюджетната комисия бе лаконична.

„С направените поправки за мен категорично няма национализация в лотарията. Може да се каже, че ще има монопол в частта на лотариите, на една хазартна игра, но това не е противоконституционно“, заяви Стоянова.

Относно констатираното от АДФИ, че има несъбрани над 210 млн. лв. приходи от хазартна дейност у нас, Менда Стоянова заяви, че очаква от Комисията по хазарта да каже защо е допуснато да има драстична разлика при внасянето на дължимите такси по закон.

„Министерството на финансите няма как да знае за невзети суми от държавата в продължение на години. Това го знае Комисията по хазарта, но е мълчала“, категорична е тя.

Предстои проектът на решение да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати