Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бюлетините може да останат с номера на партиите, но да не се дублират с преференциите

Политика

Бюлетините може да останат с номера на партиите, но да не се дублират с преференциите

Бюлетините може да останат с номера на партиите, но да не се дублират с преференциите - Tribune.bg
Снимка:

Номерата на партиите в изборните бюлетини може да останат, но така че да не се дублират с тези на преференциите, съобщава „24 часа“. Това ще е едно от предложенията, които депутатите ще разискват за промени в Изборния кодекс, стана ясно от изказване на председателя на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов на заседанието на комисията по-рано днес.

Идеята номерата на партиите в изборните бюлетини да бъдат премахнати бе предложена със законопроект за промени в Изборния кодекс, изготвени от ГЕРБ и "Обединени патриоти" в началото на миналия месец. Идеята бе да се премахне ефектът "15-15", в който номерът на преференцията съвпада с номера на партията и така хората се бъркат.

"Може да се разгледа предложението номерата на бюлетините да останат. Например партиите може да са с номера от 1 до 100, а преференциите от 101 нагоре", коментира Кирилов по време на обсъждането.

Освен да се премахнат номерата на бюлетините, управляващите предлагат машинното гласуване да се провежда в секциите с над 300 избиратели, а машините да не се използват в секциите в чужбина и при подвижните урни. Електронното гласуване пък се отлага за неопределено период, тъй като предложението в текста за въвеждането му е срокът 2019 г. да отпадне. Отделно на това се предлага машините за гласуване да се изработват от "Информационно обслужване АД" на Министерство на транспорта.

"Мисията на Централната избирателна комисия (ЦИК) е да осигури точни и честни избори. В подвижните секции и тези в чужбина, ако има машинно гласуване, ние не можем да създадем тези условия", заяви председателят на комисията Ивилина Алексиева. И поиска сроковете за доставка на машините да се удължат. Според шефката на ЦИК в Изборния кодекс задължително трябва да се разпише и текст, че "Информационно обслужване АД" ще обработва резултатите от вота.

"Няма смисъл да си харчим парите - или хартиен вот, или машинно гласуване", отсече пък зам.-шефът на депутатите от ДПС Йордан Цонев. Неговата група оставала твърдо за машинното гласуване, но с уговорката, че машините може да се правят в България.

"Смятаме, че нито е толкова скъпо, нито е толкова сложно. Колко трудно е да се свърже един таблет, а софтуерът да бъде направен от някои наши ИТ специалисти?", каза Цонев.

Макар да са за машинното, от ДПС изразиха категоричната си позиция против електронното гласуване.

"Няма достатъчно защита. Кой и как ще познае кой гласува от другата страна. Само това е достатъчно да не го мислим този вариант", категоричен бе той. И отсече, че партията му е против и преференциалното гласуване, защото това изкривява вота.

"Колеги, нека премахнем харченето на химикали и коректор. Вие в ЦИК знаете по колко тона коректор заминават. Машинното гласуване е решението на проблема", обърна се към представителите на ЦИК депутатът от ДПС Хамид Хамид.

"За" да се въведе онлайн видеонаблюдение в секциите, както предлагат в друг законопроект пък депутатите от "Воля" на Веселин Марешки, се обявиха от двете опозиционни партии ДПС и БСП.

И двата законопроекта (на "Воля" и този на "Обединени патриоти" и ГЕРБ) бяха приети с по 14 гласа "за" на първо четене в правната комисия. Само от БСП се въздържаха да гласуват за законопроекта на "Воля", а този на управляващите отхвърлиха.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети