Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. С 21 топовни салюта бе посрещнат Борисов в Мемориала на незнайния воин (ВИДЕО)

Политика

С 21 топовни салюта бе посрещнат Борисов в Мемориала на незнайния воин (ВИДЕО)

Започна официалната програма от визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ. Премиерът Бойко Борисов участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.  С 21 топовни салюта бе посрещнат българският министър-председател Бойко Борисов и водената от него делегация.

Церемонията започна с изпълнението на българския химн и на химна на САЩ.

„Поднесох венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война. Гробищният парк „Арлингтън“ е национално светилище за всички онези, които са дали живота си за американската нация по време на война и се намира под юрисдикцията на Департамента по отбрана на САЩ. Благодаря на домакините за церемонията, в която участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили“, написа премиерът във Фейсбук.

Премиерът и делегацията разгледаха и музея към Националния гробищен парк.

„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов. След това министър-председателят и делегацията разгледаха комплекса. Българският премиер подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

Войници от 3-ти американски пехотен полк („Старата гвардия“) пазят денонощно Мемориала (гробница) и извършват официален ритуал за „смяна на караула“ на всеки час. Паметниците, мемориалите и дървета са посветени в памет на личности - астронавти, медицински сестри, свещеници, военни кореспонденти и неизвестни войни, както и на значими събития от историята на американския народ.

Предстои и най-важната част от визитата на българския премиер – срещата му с президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп в Белия дом.

Настоящата визита на премиера Борисов е показателна за постигнатите отлични резултати в двустранните отношения между България и САЩ. Срещата на Борисов и Тръмп е ключова стъпка за задълбочаването на стратегическото партньорство между двете държави. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори и страната ни има интерес да надгражда сътрудничеството в редица сфери като сигурност и отбрана, енергетика, борба срещу тероризма, образование и наука, връзки между народите.

Бойко Борисов е първият ни пример, който за втори път е на посещение в Белия дом. Борисов вече е провеждал среща в Овалния кабинет през 2012 г., когато стопанин на Белия дом беше Барак Обама. Тогава двамата водиха важни разговори в приятелски тон, а за изненада да присъстващите журналисти срещата се проточи доста повече от планираното. Подобно нарушаване на протокола не е типично за американската администрация.

Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп