Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Бойко Борисов: Оставиха финансовата ни система в тотален крах

Политика

Бойко Борисов: Оставиха финансовата ни система в тотален крах

Бойко Борисов: Оставиха финансовата ни система в тотален крах - Tribune.bg
Снимка:

„От няколко месеца, стана година, алармираме, че всяка седмица се теглеше по половин милиард, половин милиард..., с лихви, лихви лихви, все по-високи и по-високи. Миналата седмица изтеглиха 5 милиард на огромна лихва. Само преди няколко дни - 200 милиона с огромна лихва. Вчера, на 26-ти, международните пазари вече не ни и искат. Нашите, българските банки, държавните ценни книжа, при положение, че държавата иска 200 милиона, те им дават само 150 и то на лихва 4,13%, което е пет пъти по-високо, отколкото когато ГЕРБ теглеше заеми в ковид кризата. Изводът е категоричен - повече в България доверие няма", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той допълни, че като човек с опит и правил много бюджети, такова чудо не е виждал

„Лихвите вече са милиарди. Какви капиталови програми?! Гледам - РЗИ стачкуват за пари. Това да влезеш на такива лихви... А искам да ви предупредя, няма едно нещо, което да съм казал и да не се е случило. Ноември-декември ще влезем в такава дългова спирала... Това показва тотален крах на финансовата ни система. Виждате, в пъти паднаха инвестициите при Кирил и Асен заради корупцията", отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов допълни, че това което са направили Кирил Петков и Асен Василев да купуват танкери с газ, трябва да има много голяма консолидация. Хората обаче не осъзнават, че трябва да се действа масирано, заедно. Освен това всички, които са ни вкарали в тази криза трябва да понесат своята отговорност.

„В Ямбол, Хасково, Стралджа има бедствено положение заради нелегалните мигранти. Докато Рашков се занимаваше с измислици, мигрантските центрове се препълниха, говорим за десетки хиляди мигранти. Преди пет години за подобно явление щеше да има бунт. А сега се случват още и още кошмарни неща", подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и външната политика, като това да сме в добри отношения със сеседите си. „Няма тема, по която мога да ви говоря за оптимистичен сценарий. Така че като поемете ангажимента, вие ще чуете само думата „Дайте". Само че при 10% данък и при тази чудовищна инфлация, при това положение на международните пазари, този, който поеме отговорността за управлението, трябва да знае, че след два-три месеца, ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии", заяви Борисов.

Зам.–председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и кандидати за народни представители представят днес пред Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) акценти от плана на партията за възстановяване и развитие на България. На срещата се обсъждат икономическата нестабилност и енергийната криза, пред която е изправена страната ни, както и политиките на партията за подобряване стандарта на живот на българските граждани, на бизнес средата и насърчаване на инвестициите. Лъчезар Борисов, Радомир Чолаков, Десислава Трифонова, Деница Сачева, Александър Иванов и Рая Назарян са представителите на ГЕРБ в разговора.

Пожелавам ви на вас политиците да бъдете обединени, както сме ние, обърна се към ГЕРБ Добри Митев от Българската стопанска камара.

Бизнесът се интересува от цените на енергията и газа, инфлацията и не на последно място - перспективите пред финансовата система.

Приоритет е приемането на България в ОИСР и Шенген, и предприемане на всички мерки, за да изпълним ангажиментите за влизане в еврозоната към 1 януари 2024 г.

Относно бизнес средата и икономиката - съществуващият данъчен модел трябва да го пазим с всички възможни средства, подчерта Митев. Според его той е изсветлил икономиката и е сред конкурентите ни предимства в ЕС.

Трябва да бъде подобрена инвестиционната среда, да бъдат съкратени регулаторните и бюрократични режими, настоява бизнесът. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети