Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП бламира ПП за Тодор Тагарев, друг поема Министерство на отбраната?

Политика

БСП бламира ПП за Тодор Тагарев, друг поема Министерство на отбраната?

БСП бламира ПП за Тодор Тагарев, друг поема Министерство на отбраната? - Tribune.bg
Снимка:

Непосредствено преди да бъде гласуван от парламента новият министър на отбраната Тодор Тагарев може да бъде сменен с човек по-близък до Европа и партньорите, пише "24 часа".

На негово място може да бъде излъчен дипломат от кариерата и военен представител в Брюксел, разкриха запознати. Подробности още няма, но постоянен представител на България в НАТО е Драгомир Заков.

Оставката на военния министър Стефан Янев бе гласувана от правителството в понеделник, а в 11 часа днес парламентът се събира и трябва да я гласува, както и да избере негов наследник. Името на проф. Тодор Тагарев беше обявено лично от премиера Кирил Петков след заседанието на кабинета в понеделник. Той дори направи лапсус, като директно го обяви за министър.

Не са ясни точните мотиви за смяната на проф. Тагарев.

Предположенията са, че той ще бъде заменен именно с постоянния ни представител в НАТО. В последните дни Драгомир Заков е активен в коментарите за войната с Украйна. Той е дипломат от кариерата и преди да замине за Брюксел бе шеф на дирекция в МВнР.

Бих определил с една дума това, което се случва в момента в Украйна, като брутално, каза Заков в неделя пред БНТ.

"Това, което Русия прави в Украйна в момента, води до огромно количество цивилни жертви, водят се улични боеве. Украинският народ е твърдо решен да отстоява свободата си. Това, което руският президент Владимир Путин няма да може да спечели никога, е сърцата и умовете на украинците", категоричен е той.

"НАТО няма как да се намеси в конфликта. НАТО не е страна в този конфликт. НАТО има Вашингтонски договор. НАТО не може да се намеси в конфликт между Русия и Украйна", припомни Заков.

Не съм съгласен, че Западът е виновен за войната в Украйна. Защото Русия я започна и то докато вратата за преговори беше много широко отворена. НАТО не е прекъсвал никога диалога с Русия, коментира преди това Заков пред Нова телевизия.

България е защитена, увери 46-годишният дипломат пред БНР.

А дали ние ще поискаме допълнителни сили, това вече е въпрос на национално решение. Тук никой не налага решение на страните членки. Това е въпрос на конкретна оценка на рисковете и заплахите, посочи представителят ни в НАТО.

„Това, което прави НАТО в момента, е да не се стигне до неволна грешка от страна на Русия в този момент. Конфликтът, който в момента е в Украйна, да не се пренесе в конфликт с НАТО“, обобщи Заков.

Можем да кажем, че европейската архитектура за сигурност не е това, което беше, коментира той. По думите му тази система трябва да се изгради отново, но това не може да стане под заплахата от война.

„Имаме една агресия, която всички очаквахме да не се случи и положихме абсолютно всички усилия това да не се случи. Политическият Запад нямаше как да не положи всички усилия това да бъде предотвратено“, коментира той.

Санкциите са един от начините президентът Путин да бъде принуден да се върне на масата на дипломацията и на преговорите, смята Драгомир Заков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети