Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП бранят леките текстове за Комунизма в учебниците: Защо министърът си позволява да ги редактира?

Политика

БСП бранят леките текстове за Комунизма в учебниците: Защо министърът си позволява да ги редактира?

БСП бранят леките текстове за Комунизма в учебниците: Защо министърът си позволява да ги редактира? - Tribune.bg
Снимка:

БСП скочиха срещу „политическата намеса в работата на издателствата на учебници и на авторските колективи“.

„Министърът е политическо лице. Защо казвам, че намесата е политическа – защото имаме утвърдени учебни програми. Тогава БСП имаше своите възражения, но те не бяха чути”. Това заяви пред БНТ червената депутатка Ирена Анастасова.

„Имаме приключена процедура. На всички етапи компонентите са казали „да”. Заради забележките на двама експерти обаче, които не са експерти в областта, за която говорим и които обясняват, че социалистическият период не е отразен достатъчно обективно в конкретни моменти, министърът спира учебниците”, възрази тя.

„Прочетох петте учебника. Авторските колективи са се справили прекрасно. Програмата за 10 клас е напълно изпълнена като съдържание в учебниците,  авторските колективи са се съобразили напълно с приетата учебна програма.  Друг е въпросът, че не ми харесва как е отразен периодът - например след 44-година има лагери, но преди това – не. Думата фашизъм не съществува”, изрази още мнение депутатът.

По думите ѝ никой министър в демократична държава не трябва да си позволява еднолично да прави това.

„Той е на пост, който не му го позволява. Никой министър не си го е позволявал. В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието, която не случва, както и за учебните програми, въведени 2001 година, които сега доведоха до масова неграмотност – вместо да поправим тези грешки, ние надграждаме грешки”, заключи Анастасова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети