Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП иска отстраняването на областния управител на София

Политика

БСП иска отстраняването на областния управител на София

Снимка:

В позиция на Изпълнителното бюро на БСП по казуса с ползване на сградата на „Позитано“ 20 се настоява за отстраняването на областния управител на София с мотив, че това ще утвърди авторитета на институциите.

Ето и още от позицията на левицата:

„БСП отстоява принципите за върховенство на закона и правовата държава. Фактите по изнесения в публичното пространство казус са следните:

1. През 2019 г. НС прие поправки в Закона за политическите партии, съгласно които парламентарно представените партии и тези преминали бариера от 1% на избори се освобождават от заплащане на наем за помещенията, които ползват. (не коментираме дали този закон е добър или лош, той трябва да се спазва).

След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът.

2. В разрез с него и най-вече без да сме уведомени, за да можем да защитим правата си, Областният управител на София начислява със задна дата недължими суми за наем и с молба от 21.05.21 г. завежда дело №5646 в СРС.

3. Отново без да сме уведомени и зад гърба ни областният управител се снабдява с изпълнителен лист за сумата от над 200 000 лева.

4. За тези действия на областния управител сме информирани от заместник областния управител г-н Софрониев, които веднага след това беше уволнен без мотиви.

5. Веднага след като разбрахме, с писмо изх. №БСП-901 от 16.09.2021 г. сме информирали областния управител за нашата позиция, приложили сме необходимите документи, доказващи, че не дължим тези суми. До днес нямаме отговор.

При тези факти, за нас остава единствената възможност да си защитим правата по съдебен ред.

Що се отнася до политическата оценка за случилото се:

Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция.

Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите“.

В отговор областният управител на София покани днес БСП да намерят решение за централата на „Позитано 20“.

„Тиражираната в медиите интрига, според която служебното правителство гони БСП от „Позитано 20“ е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ“, коментира пред журналисти областният управител на София Митко Михайлов. Той отказа да отговаря на въпроси преди да са приключили срещите, но потвърди, че БСП дължат пари за наем на централата си.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема