Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП-София срещу смяната на „славянската писменост“ с „българска“

Политика

БСП-София срещу смяната на „славянската писменост“ с „българска“

БСП-София срещу смяната на славянската писменост с българска - Tribune.bg
Снимка:

Според столичните социалисти преименуването на 24 май е „откуп за гибелното управление“

С остра позиция срещу преименуването на 24 май, излязоха от БСП-София. Социалистите възразяват срещу приетото на първо четене решение празника да се преименува на Ден на българската писменост, просвета и култура. Досега в наименованието се говореше за „славянска писменост“.

Ето какво гласи позицията:

Ние считаме, че всеки въпрос, който се отнася до националните ни ценности, до съдържателните основи на националната ни културна памет и идентичност, не може да бъде решаван в контекста на конюнктурната политическа ситуация. Автоматичното приемане на толкова важна промяна на името на празника 24 май без съобразяване с комплекса от културно-исторически факти, без допитване до компетентните български учени медиевисти, без стратегически поглед за бъдещите резултати от подобно решение, ще нанесе огромни щети върху настоящето и бъдещето на България.

В станалите обществено известни становища на Кирило-Методиевския научен център и Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“ при БАН, както и в становища и мнения на авторитетни наши учени медиевисти аргументирано се доказва, че промяната в името на празника ще бъде груба грешка. Защото чрез празника, създаден като ден за прослава на светите братя Кирил и Методий, се подчертава фундаменталната роля на старобългарската култура за приобщаването на всички славянски народи към високите стойности на християнството. През последния ХХ век бе оформено специално научно направление – българистика, в рамките на което авторитетни световни учени разкриха възловата роля на България за усвояването и развитието на Кирило-Методиевата традиция – фундамент в градежа на европейската цивилизация.

Ние, членовете на ИБ на БСП-София се противопоставяме на всеки опит за груба намеса в духовното битие на българина. Противопоставихме се, когато от учебниците по литература и история се изхвърлиха емблематични събития и класически автори, свързани с националната ни съдба. Противопоставихме се, когато се заличи самостоятелното изучаване на българска история и българска литература. Противопоставихме се, когато видяхме новите учебни планове, в които старобългарската култура бе съзнателно разтворена в световния културен контекст, затрудняващ нейното пълноценно познаване от страна на младите поколение. Гласът ни бе като в пустиня.

Като българи ние винаги ще реагираме срещу конюнктурните политически актове, рушащи националната ни идентичност и обслужващи чужди интереси. Ясно е, че предлаганата промяна на името на най-светлия ни празник 24 май няма за задача да подхрани националното ни самочувствие. Предложението цели да отклони вниманието на българина от въпросите на днешния ден – от корупцията и мизерията, в която вече 10 години пребиваваме. Показателно е, че през последния месец управляващите  предложиха, в ситуация на тежка икономическа и социална криза, България – най-бедната държава в ЕС – да закупи втора партида бойни самолети Ф-16 за милиарди долари. Наред с това, че без обществена и парламентарна дискусия, предложиха строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” на САЩ. Сега пък изхвърлят понятието „славянски”, за да откупят от световния глобализъм възможността да продължат гибелното си управление.

Наред с това, законопроектът цели да нанесе удар върху историческата истина за славянския характер на българската култура и българския език. А оттук да начертае разделителни линии между българите и другите славянски народи, най-вече руския народ. Академик Дмитрий Лихачов изтъква водещата ролята на България – „Държавата на духа”, а руският патриарх Кирил, при стъпването си на българска земя през 2018 г. каза, че без българската култура нямаше да я има руската култура.

24 май винаги е бил празник на единението! Празник, в който политическите пристрастия отстъпват място пред националната ни гордост, изразена в стиха на Иван Вазов, че „и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат“.

Нека оставим неосквернен свещения ден на светите братя Кирил и Методий! Призоваваме Парламентарната група на „БСП за България” да бъде най-активна и национално отговорна в отстояването на истината за смисъла на празника 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската писменост!


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (11)

славянин, ама друг път ти да видиш, според комунетата сме били в ТЕЖКА социално икономическа криза ... и естествено не искат нашата азбука да бъде считана за българска , защото противоречи на съветските догми... няма отърване от тази комунистическа митология, няма
15.10.2020 18:07 / Отговор
Руският патриарх призна, че кирилицата е дар от България.
15.10.2020 18:10
РУСОФИЛИТЕ СА ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИТЕ ОТ РУСНАЦИТЕ!! НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ ПРЕДАТЕЛИТЕ!!
15.10.2020 19:44
Паисий Хилендарски е написал История славяно българска, а не само българска.
15.10.2020 18:07 / Отговор
САМО,ЧЕ СЛАВЯНО Е ДОБАВЕНО ЗА ДА СЕ ПОДМАЖЕМ НА РУСИТЕ ДОСТА ПО КЪСНО,ЧЕТЕТЕ БЕ ЧЕРВЕНИ НЕГРАМОТНИЦИ ТАКЪВ Е СЛУЧАЯ И С ХРАМ„ АЛ.НЕВСКИ“ ТРЯБВАЛО ДА СЕ КАЗВА „КИРИЛ И МЕТОДИ“НО КАКВО ДАСЕ ПРАВИ РУСОФИЛИТЕ СА ПО НАХАЛНИ ОТ ПАТРИОТИТЕ ДНЕШЕН ПРИМЕР СОФИЍСКАТА ЛЕВИЦА.
15.10.2020 19:39
БИЛИ ЛИ СТЕ В РИМ ТАМ ЧЕРНО НА БЯЛО ЩЕ ВИДИТЕ НА ГРОБА НА КИРИЛ КОГА СА СЕ СЕТИЛИ,ЧЕ Е СЛАВЯНСКА АЗБУКА ДЕСЕТКИ ГОДИНИ СЛЕД НАС СА СЕ СЕТИЛИ ДА ПОЛОЖАТ ПЛОЧА ЗА ТОВА,РЕШИЛИ СА, ЧЕ СА ЗАБРАВИЛИ И ТОВА ДА НИ ОТКРАДНАТ
15.10.2020 19:47
До добавено разгледай оригинала бе тъпак, никой нищо не е добавил, а езикът на Паисий е черковнославянски и български. Неграмотници.
15.10.2020 22:24 / Отговор
РУСОФИЛИ С ЖЪЛТИ КНИЖКИ- БЕЗНАДЕЖДНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ......
15.10.2020 22:32
Z Предатели! Толкова са зависими и продажни, че дори за нещо толкова свято като българската азбука не могат поне да си замълчат. Лечение за такива няма, краят на позорът им може да е само летален.
16.10.2020 00:16 / Отговор
Хан Аспарух основава държава на базата на прабългари и седем славянски племена. Езикът, на който говорят е славянски, респ. и азбуката. Глаголицата е създадена от Кирил и Методий, за да се разпространява Божието слово на църковнославянски, а после Климент създава кирилицата, за да е по-достъпна за всички славяни.
16.10.2020 08:50
stief бсп- срещу Булгария!- както е било винаги до сега!
19.10.2020 09:56 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети