Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. БСП брани разследваните си депутати и с декларация

Политика

БСП брани разследваните си депутати и с декларация

БСП брани разследваните си депутати и с декларация - Tribune.bg
Снимка:

Проверяват Елена Йончева за пране на пари от Цветан Василев, а Георги Михайлов - за източване на милиони от болница

Българската социалистическа партия отново се обяви в защита на разследваните си депутати. Дни след като прокуратурата поиска сваляне на имунитета на Елена Йончева и Георги Михайлов, за да може да ги провери за изключително сериозни престъпления, социалистите одобриха и декларация в тяхна защита.

Идеята за нея била на Корнелия Нинова, но иначе всички от столетницата застават зад провинените. Според социалистите ако Прокуратурата направи нужните проверки, то това щяло да бъде системно ограничаване на правата на опозицията.

Посегателството, както и заплахите за ограничаване на свободата на народни представители и тяхната дейност от страна на граждани и други организации е пряко нарушение на Конституцията. Отправянето на заплахи за препятстване на дейността им в официален документ на Строителната камара представлява заплаха срещу конституционния ред в държавата и поставя под съмнение свободното упражняване на човешките и граждански права“, пишат социалистите.

БСП заплашва да запознае с текста на Декларацията Европейския комисия и Съвета на Европа, за навреди на държавния авторитет ако законните разследвания не бъдат прекратени.

Правителството носи пълна отговорност за авторитета на България в международната общност и за съхраняването на конституционния ред в държавата“, пише в декларацията на БСП.

Иначе според прокуратурата не някакъв политически натиск ги е подтикнал да се насочат към Йончева, а данни пране на пари, изтеглени от КТБ чрез учредено дружество с офшорна фирма. Според държавното обвинение депутатката-журналистка със сигурност е знаела или поне предполагала, че работи с пари с престъпен характер.

Георги Михайлов е разследван за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори в размер на над 24 млн. лв. Парите са източени от Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания – София в период, в който директор на болницата и управител на търговското дружество е бил социалистът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Иван Като са гузни и не спирaт да крадят така ще е
11.11.2018 17:50 / Отговор
KOleto Точно така трябва да се проверяват защото някой хора наистина си напълниха гушите !!!
12.11.2018 19:06 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети