Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. На поправителен: Мнозинството промени мораториума върху цените на ток, парно и вода (ОБНОВЕНА)

Политика

На поправителен: Мнозинството промени мораториума върху цените на ток, парно и вода (ОБНОВЕНА)

На поправителен: Мнозинството промени мораториума върху цените на ток, парно и вода (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите прегласуваха решението си за мораториум върху цената на тока, водата и парното за битови абонати. Мораториумът беше наложен вчера, но последва скастряне от Министерски съвет.

Промените (втора серия) бяха представени от председателя на ПГ на „Продължаваме промяната" /ПП/ Андрей Гюров. Той разясни, че промените се правят, за да не бъдат обвинявани народните представители, че правят опит да налагат цени със задна дата.

„Шоковото поскъпване се отлага за разумен и пропорционален срок, което ще гарантира на българските граждани по-спокойно протичане на зимните месеци. В тази ситуация интересите на енергийните дружества трябва да намерят баланс с потребителите. Има опасност домакинствата да не понесат натоварването. Срокът до 31 март 2022г. е разумен и гарантира, че КЕВР, институции и гражданите ще вземат отношение и ще се подготвят за повишението на цените. НС предвижда максимална защита на клиентите според пазарните условия в страната, заложено в преамбюла на Конституцията“, посочи от трибуната Радослав Рибарски от ПП, председател на временната комисия за енергийната криза.

Тома Биков от ГЕРБ разясни, че целта на мораториума е тези три месеца да се мислят мерки, но не е ясно кой ще ги мисли.

„Мъглата почна да се размърдва и зад нея се вижда друга мъгла. Направихме комисия. Има ли отношение правителството към този въпрос. Нека Лена Бориславова да дойде и да каже концепцията им. Тези неща не се правят във временна концепция. Не може с лека ръка - от днес за утре, ей така да направим мерки, с които да променим енергийната система, а ако се неуспешни тези мерки. На временната комисия ли ще е отговорността. Тръгнали сте зад БСП, а те ще ви доведат до фалит. Обвинихте ни, че ние ви предложихме мораториума. Нямате идея какво да се прави. Мислите си, че ви предлагаме динени кори, имаме идеи, но да не ни обвините. Ще мине времето, а от 1 април цените ще скочат тройно. Имаме предложения за ВЕИ, защото много пари направиха напоследък“, коментира Биков.

Червеният депутат Георги Свиленски обвини колегата си в наглост, тъй като ГЕРБ били докарали страната дотук. „Няма да позволим да хвърляте вашата некомпетентност на коалицията, която управлява страната“, изтъкна председателят на ПГ на БСП.

Любомир Каримански от ИТН също се присъедини към критиките на левицата. „Изненадан съм, че дори нямате търпение да покажете пълното лицемерие, на което сте способни. Не знам какво искате от министъра на енергетиката за два дни. Дайте възможност на министъра на енергетиката да си влезе в компетенциите. Не се упражнявайте на гърба на министрите“, призова Каримански.

В отговор Тома Биков напомни, че 7 месеца страната се управлява от служебно правителство.

„Кой до какво е докарал, го обяснете на вашите избиратели. Безизходицата се дължи на служебното правителство. Няма мерки, а само да се задържа цената. И вашият социален министър Гьоков вчера не говори за мерки, а говори за мораториума. Важни въпроси са това. Има ли позиция министърът на енергетиката или премиерът. Той е следил ставащото, а ако е станал министър, за да се учи, това е опасно. Не ходете по акъла на БСП непрестанно, защото ще се добутаме до някаква зима пак“, посочи Биков.

Бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев направи редакционно предложение, с което да се замрази цената на електроенергията, с изключение определяната прогнозна цена за определяне премии на ВЕИ.

„ВЕИ-тата ще бъдат свръхсубсидирани. 350 лв. премии получават сега получават сега за МВтч.“, напомни на колегите си в зала Добрев. Той изрази надежда, че залата ще опровергае, обявеното от Цончо Ганев от Възраждане, че 160 са депутатите, които имат интереси в енерегетиката. 

„Свалихте държавата до бананова държава. Мораториумът означава, че си се предал. Вдигнали сме белия байрак. Трябва ли да вземе решение МС - трябва. Парламентът създаде криза, като обявихте, че ще наложим мораториум. НС не трябва да се занимава с мораториума. Да се заемем с данъчните закони. ДДС да намалим спрямо поскъпването в решението на КЕВР. Не може да фалирате ТФ-София, а хората на пелети – да платят поскъпването на пелетите. Селяните не са длъжни да плащат на софиянци топлото. Защо го правите, днес с вашите предложения вие източвате Фонда за енергийна ефективност с 200-250 млн. лв., а с тях да дадете на онези, които са в задкулисието - големите фотоволтрици – знаете името, американските централи, Прокопиев и другите Затова се борите, за нищо друго. А изпълнителната власт, от вчера се намери само Лена Бориславова, която излезе и започна да управлява НС“, отбеляза Рамадан Аталай от ДПС. Той предложи депутатите да отменят решението си от вчера. Колегата му Йордан Цонев допълни, че ЕК ще санкционира страната ни за това решение.

След три часа дебати мнозинството в пленарна зала със 132 гласа „за“, 4 - „против“ и 2 -  „въздържали се“, промени решението на парламента от 15.12.21г. за справяне с ценовата криза, като в него бяха направени следните изменения – НС налага мораториум на цените за битовите потребители на ток, вода и парно, които се замразяват от 16.12. /на сегашното им равнище/. Решението е със срок до 31.03.2022г. и влиза в сила от деня на обнародването му в ДВ.

В обяснение за отрицателен вот Александър Иванов от ГЕРБ  подчерта, че мнозинството на управляващата коалиция е защитило лобистки интереси.

„Защитихте лобистки интереси на ВЕИ сектора, а не гласувахте в интерес на българските граждани. Ляволибералното мнозинство не подкрепи бизнеса. Оставихте работодателите без подкрепа. Нямате решение за трите кризи, които ви остави служебния кабинет“, изтъкна народният представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати